Příští Laver Cup: Bouřlivé Chicago a monstrozní hala pro 23 tisíc lidí

- Jakub Slunečko

Tým Evropy se letos v O2 aréně těší mohutné podpoře publika, příští rok budou mít tuhle výhodu jejich soupeří. Další ročník Laver Cupu se totiž od 21. do 23. září 2018 odehraje v americkém Chicagu. Na nejlepší světové tenisty už se těší impozantní hala United Center, kde se běžně hraje hokejová NHL.

Naposledy se v Chicagu velký tenis hrál před 26 lety, kdy se ve finále turnaje ATP utkali bratři John a Patrick McEnroeovi – současní kapitáni lavercupového týmu Světa. Tehdy vyhrál starší John a za rok by se měl i s bratrem do Chicaga symbolicky vrátit.

Dá se čekat, že pro jeho tým Světa bude domácí prostředí obrovskou výhodou. Zvláště Američani se často dokáží před svým publikem vybičovat ke skvělým výkonům, což výborně ukázaly třeba americké tenistky na posledním US Open.

Rozjaření fanoušci středozápadu Spojených států asi nebudou tou nejpříjemnější kulisou pro konzervativnější evropské hráče.

Do obrovské haly United Center, kde běžně hrají hokejoví Chicago Blackhawks, se jich vejde až 23 500. Což je jenom o dvě stovky méně než na největší tenisový stadion světa Arthur Ashe Stadium v New Yorku. Pod uzavřenou střechou to bude v United Center navíc pro všechny přítomné pořádně hlučný zážitek.

Víc takové podmínky budou sedět určitě týmu Světa. „Fanoušci v Chicagu jsou nesmírně energičtí, a proto bude mít Laver Cup v tomhle městě určitě úspěch,“ potvrdila Katrina Adamsová, šéfka amerického tenisového svazu.

„Těším se, až v Chicagu přivítáme tým Evropy, tým Světa a všechny fanoušky,“ řekl starosta Chicaga Rahm Emanuel. „Laver Cup snad inspiruje další generace tenisových šampionů u nás i po celém světě.“

Pro Američany nejspíš nebude problém nalákat do haly nadšené tenisové publikum. Čeká je ale ještě spousta práce při organizaci, kterou letos na jedničku zvládli Češi v Praze. „Přeju všem dalším pořadatelským městům, aby to dopadlo minimálně stejně dobře jako u nás,“ řekl ředitel O2 arény Robert Schaffer.