Laver Cup: Federer to dokázal! Udolal Kyrgiose a Evropa vyhrála Laver Cup

- Jan Vojkůvka, Petr Sumbal

Roger Federer dokázal v nervy drásajícím utkání porazit výborně hrajícího Nicka Kyrgiose po setech 4:6, 7:6(6) a 11:9 a Evropa slaví vítězství v prvním ročníku Laver Cupu! Prvním nedělním utkáním byla čtyřhra, ve které Tomáš Berdych s Marinem Čiličem bojovali s Američany Jackem Sockem a Johnem Isnerem, ale prohráli v dramatické bitvě 6:7(5), 6:7(6). Ve druhém zápase pak Alexander Zverev porazil dvakrát 6:4 Sama Querreyho. O vítězství Evropy mohl rozhodnout Rafael Nadal, ale proti Johnu Isnerovi neuspěl, prohrál 5:7, 6:7(1).

Federer otočil zápas s Kyrgiosem a vyhrál pro Evropu Laver Cup
V prvním setu utkání proti Rogeru Federerovi předvedl Nick Kyrgios skvělý výkon a zaslouženě jej vyhrál v poměru 6:4. Za stavu 2:2 dokázal Australský tenista vzít světové dvojce podání a tento náskok už do konce setu nepustil.

Velké problémy měl při svém servisu za stavu 4:3 ve svůj prospěch, kdy musel odvracet tři brejkboly soupeře, ale z těžké situace se dostal. Další dva Federerovy brejkboly pak Kyrgios odvrátil i když se pokoušel set dopodávat. I tentokrát udržel nervy na uzdě a poté proměnil svůj první setbol.

Ve druhém setu přetahovaná o každý míček přetahovala. Diváci se dál bavili divokým tenise Nicka Kyrgiose v porovnání s elegancí Rogera Federera. Švýcar dokázal popré v zápase vzít soupeři servis a dostal se do vedení 3:1, ovšem vzápětí brejk nedokázal potvrdit.

Zbytek setu se už obešel bez brejkbolů a rozhodnout tak musela zkrácená hra. V té získal jako první výhodu Federer, když sebral Kyrgiosovi podání, dostal se do vedení 2:1 a výhodu minibrejku si pak dlouho dokázal držet. Jenže ne až do konce. Kyrgios nejprve odvrátil dva setboly při svém podání a pak i ten třetí při servisu Federera.

Jenže Federer vytrval, vypracoval si další setbol a ten už parádním prohozem využil. Záas tak dospěl až do super tiebreaku a Evropa se zase o něco přiblížila k celkovému vítězství v Laver Cupu.

Jenže Kyrgios byl proti. Super tiebreak rozehrál lépe a vypracoval si vedení 5:2 s dvěma minibrejky k dobru. Federer se ale z nejhodšího dokázal dostat a dotáhl se zpět na 8:8. Následně si Kyrgios vybojoval mečbol, ten ovšem při podání Federera neproměnil.

Také další bod získal ve svůj prospěch Federer a mečbol měl najednou on. Ve dlouhé výměně Kyrgios neudržel nervy na uzdě, zahrál do sítě a Roger Federer tak mohl vyběhout s rukama nahoře vtříc ostatním členům evopského týmu.

Tým Evropy právě vyhrál premierový ročník Laver Cupu a rozhodující výhru zařídil muž, který stál na samotném zrodu myšlenky uspořádání tohoto jedinečného turnaje.

Isner se Sockem vybojovali důležité vítězství
Program v O2 aréně zahájila tentokrát netradičně čtyřhra, v níž se proti Berdychovi s Čiličem postavili Američané Isner a Sock, s jediným cílem. Stáhnout ztrátu po dvou odehraných dnech. Svou šanci chytili za pačesy a po vydřeném vítězství ve dvou tiebreacích snížili na 6:9.

Úvodní sada zápasu přinesla dominanci obou párů na servisu. Žádný z hráčů si neprohrál podání. Blíže k brejku, který mohl být klíčový, byli Berdych s Čiličem, kteří ale v šestém gemu neproměnili dva brejkboly. Sami pak odvrátili v sedmé hře jednu hrozbu ztráty podání. O vítězích prvního setu musel rozhodnout až tiebreak, ve kterém o něco lepší a šťastnější byli Isner se Sockem, kteří dramatickou koncovku vyhráli těsně 7:5.

Vyhraný první set nakopl zejména Jacka Socka, který do druhého dějství vlétl po hlavě a strhl s sebou i Isnera. Oba tenisté rázem byli všude a rychle se ujali vedení 3:0. Ve čtvrtém gemu ale neproměnili tři brejkboly a jejich euforie začala pomalu opadat.

Projevilo se to velmi brzy a od stavu 1:4 vyhráli Berdych s Čiličem čtyři gemy v řadě a vrátili se do zápasu. Dramatická bitva se opět dostala až do tiebreaku. V něm opět oba páry hrály vyrovnanou partii, ve které rozhodovaly maličkosti. Za stavu 5:5 dokázal Berdych trefit přímý bod a vybojoval pro Evropu setbol. Čilič ho na returnu ale nevyužil.

Následně si Američané vypracovali první mečbol a vytvořili ohromný tlak na chorvatského tenistu, který na servisu musel odvracet jejich šanci na vítězství. I přes solidní servis a následnou smeč Berdycha se Američané ubránili a vynutili si Berdychovu chybu u sítě. Důležité vítězství ve dvou tiebreacích přinesl týmu Světa 3 body.

Zverev zdolal Querreyho a Evropě chyběla k vítězství jediná výhra
Úvodní sada utkání mezi Alexanderem Zverevem a Samem Querreym nabídla vyrovnaný tenis téměř bez brejkových příležitostí. Jediný brejkbol si vybojoval v sedmé hře německý tenista a protože jej dokázal využít, prnví sada patřila jemu. Kromě jedné zmíněné výjimky si oba tenisté drželi relativně suverénně podání, pouze jednou se stalo, že gem dospěl až do shody.

Také druhou sadu rozhodl jediný brejk. Tentokrát na něj ale diváci v O2 areně nemuseli čekat nijak dlouho. Hned v první hře sebral Zverev Querreymu čistou hrou servis a výhodu jednoho brejku si pak dokázal udržet až do konce. Zverev prakticky nedal Querreymu šanci uvažovat o obratu, protože stejně jako v prvním setu mu ani v tom druhém nedaroval byť jen jedinou šanci na brejk. Sám měl při proměňování brejkbolů stoprocentní úspěšnost.

Isner porazil Nadala a zařídil pokračování Laver Cupu
Díky Zverevovu vítězství už Evropa nad týmem Světa vedla 12:6 a tudíž ji stačila jediná výhra k celkovému vítězství v Laver Cupu. Historický okamžik mohl zajistit Rafael Nadal, který hrál s Johnem Isnerem.

Nadal dosud vyhrál všech šest vzájemných soubojů s Isnerem, první sadu ale prohrál 5:7. Hned v prnvím gemu zápasu dokázal Američan sebrat světové jedničce servis a dlouho si náskok jednoho brejku držel.

Vykolejit se nechal až v desáté hře, kdy dopřál Nadalovi dva brejkboly a Španěl druhý z nich využil. Jenže hned v dalším gemu opět Isner svého soupeře brejkl a následně už set dopodával do konečné podoby 7:5.

Ve druhém setu si oba hráči dlouho celkem bez problému drželi podání. Až do devého gemu, kdy krizovému momentu čelil Nadal. Isner za stavu 4:4 při Španělově servisu vedl 40:30, ale brejkbol nedokázal využít, protože Nadala v klíčovém okamžiku podržel první servis.

No a protože v dalších třech gemech už si oba soupeři žádný brejkbol nedarovali, o vítězství druhé sady musel rozhodnout tiebreak. V tom Nadal nedokázal skvěle sevírujícího Isnera zastavit. Celekm čtyřikrát ztratil výměnu při svém servisu a prohrál zkrácenou hru jasně 1:7.

John Isner se tak mohl radovat na sedmý pokus z prvního vítězství nad Rafaelem Nadalem v životě. Porazil ho 7:5 a 7:6(1), odvrátil tak pomyslný mečbol Evropy a vynutil ještě jedno utkání, do kterého nastoupí Roger Federer proti Nicku Kyrgiosovi. Pokud by vyhrál Švýcar, Evropa by přece jen Laver Cup vyhrála, pokud by ale zvítězil Australan, rozhodnout by musela dodatečná čtyřhra.

What a win for @JohnIsner. Off-the-charts tennis to beat Nadal 7-5 7-6(1) and keep #TeamWorld's #LaverCup dreams alive. pic.twitter.com/4BHJ1sgBpM

— Laver Cup (@LaverCup) 24. září 2017


Tým Evropy - Tým Světa 9:6
Pátek 22.9.
Marin Čilič – Frances Tiafoe 7:6(3), 7:6(0)
Dominic Thiem – John Isner 6:7(15), 7:6(2), 10:7
Alexander Zverev – Denis Shapovalov 7:6(3), 7:6(5)
Tomáš Berdych, Rafael Nadal – Nick Kyrgios, Jack Sock  3:6, 7:6(7), 7:10

Sobota 23.9.
Roger Federer - Sam Querrey 6:4, 6:2
Rafael Nadal - Jack Sock 6:3, 3:6, 11:9
Tomáš Berdych - Nick Kyrgios 6:4, 6:7(4), 6:10
Roger Federer, Rafael Nadal - Sam Querrey, Jack Sock 6:4, 1:6, 10:5

Neděle 24.9.
Tomáš Berdych, Marin Čilič – John Isner, Jack Sock 6:7(5), 6:7(6)
13:30 Alexander Zverev – Sam Querrey 6:4, 6:4
15:00 Rafael Nadal – John Isner
16:30 Roger Federer – Nick Kyrgios