Nesnášeli se a teď si notují. McEnroe mi rozumí, říká Kyrgios

- Jan Vojkůvka

Neustále se přes média špičkovali, provokovali. Nebylo daleko k tomu, aby po sobě prskali ostré výrazy. Tomu všemu ale udělal Laver Cup přítrž. Nick Kyrgios a John Mcenroe k sobě přeci jen našli cestu. Možná i proto, že si jsou tak podobní. Oběma umí zmítat emoce, jsou spontánní, vášniví... Během premiérového ročníku Laver Cupu odhodili neshody stranou a drží tým Světa nad vodou. „Chci s ním znovu stát na kurtu,“ říká rozhodně australský mladík.

„S Macem (McEnroem) teď vycházíme hodně dobře. Trochu vtipkujeme a všechno mezi námi funguje skvěle,“ těšilo po vítězství nad Tomášem Berdychem Australana Nicka Kyrgiose.

Dvaadvacetiletý tenisový rebel je v mnohém podobný svému  kapitánovi  Johnu  McEnroeovi. Oba se nechávají unést emocemi a zatímco McEnroe během své kariéry nechodil daleko k provokacím a nadávkám na dvorci, Kyrgios jako by převzal jeho úlohu k buzení vášní. Ostatně provokoval i v sobotním utkání, kdy po sporné výměně odpálil míček mezi diváky, kteří ho bouřlivě vypískali.

Před Laver Cupem mezi nimi probíhala dlouhodobě slovní přestřelka. Americká legenda nezřídka vyčítala mladému Australanovi jeho přístup k tréninku a zápasům, Kyrgios se zase na tiskových konferencích obouval do McEnroea narážkami na to, že by za něho mohl odpovídat na otázky.

„Zranil ses, protože dostatečně netrénuješ,“ opřel se McEnroe do Kyrgiose během loňského US Open, na kterém musel Australan skrečovat zápas třetího kola. „Nicku, jestli nechceš být profesionálem, tak dělej něco jiného,“ dodal a navázal tím na svá slova z roku 2015, kdy upozorňoval, že jestli se Kyrgios nebude soustředit jen na tenis, promrhá obrovský talent.

Se začátkem Laver Cupu však veškeré problémy ustaly. Bez pochybností mezi nimi zafungovala chemie a Kyrgios v pátek pomohl týmu Světa k prvnímu bodu ve čtyřhře a v sobotu po výhře nad Berdychem vybojoval další dva body na konto svého výběru.

„Podpora lavičky je obrovskou pomocí,“ odhalil Kyrgios. „Jsou to moji dobří přátelé a stanou se všichni skvělými kamarády. Stáli za mnou, když jsem potřeboval a vybojoval jsem i díky nim stěžejní vítězství.“

V utkání s českým tenistou byl přitom o set dole a několikrát mu hrozila ztráta podání i ve druhé sadě. Tehdy zafungovala slova kapitána McEnroea, která nakopla Kyrgiose k obratu. „Prostě mi říkal, ať nechám na kurtu všechno. A bude to v pořádku, když prohraju s dobrým hráčem,“ podotkl Kyrgios.

„Víte, pořád je pro mě novinka, že mám Johna na lavičce. Stále ho teprve poznávám. Ale je to úžasné. Rozumí mi a chápe, jaký jsem,“ řekl ke spolupráci se sedminásobným grandslamovým vítězem. Účinek McEnroeovy přítomnosti si Kyrgios užívá, ač mu dříve nemohl přijít na jméno.

Výrazně k tomu přispěla i možnost sednout si spolu a promluvit si o svých rozkolech. „Vlastně jsem mu řekl, že podle mě neměl osobnost, o které bych si myslel, že hrála tenis. Zeptal jsem se ho, proč jsi vůbec hrál?“ usmíval se Kyrgios. „A on mi řekl, že ze stejného důvodu, proč hraju já. Je to proto, že jsme v tom lepší než ve všem ostatním, co děláme.“

Pokud průběh Laver Cupu dovolí a tým Světa dokáže zdramatizovat utkání s Evropany, ke spojení McEnroea a Kyrgiose dojde ještě jednou v závěrečné dvouhře proti Rogeru Federerovi.