Berdych nastoupí do deblu s Čiličem. Nedělní boje okoření bitva Federera s Kyrgiosem

- Jan Vojkůvka

Premiérový ročník Laver Cupu se blíží ke svému finiši. Tým Evropy v cestě za vítězstvím potřebuje už jen dvě výhry, o které budou v neděli usilovat opět Roger Federer a Rafael Nadal ve dvouhře, ale také další singlista Alexander Zverev a Tomáš Berdych s Marinem Čiličem ve čtyřhře. Tým Světa se pokusí výsledek zvrátit s Johnem Isnerem, Jackem Sockem, Samem Querreym a Nickem Kyrgiosem.

Třetí a poslední hrací den Laver Cupu bude v mnohém také ten nejdůležitější. Každé vítězství totiž přinese jednomu z týmů hned 3 body a výběr Světa tak stále může usilovat o vítězství. Ač prohrává po dvou dnech 3:9, v poslední den bojů je ve hře hned 12 bodů.

Na kapitány tak opět nečekalo nic snadného. Největšími otazníky, kterými se museli zabývat, bylo koho nasadit do jakého utkání. Na výběr měli do dvouher ze všech šesti členů svých týmů. Menší výhodu měl John McEnroe, který mohl nahlédnout do nominace Björna Borga. A plně toho využil.

Švédský kapitán evropského celku se rozhodl nešetřit Tomáše Berdycha a nasadit ho i v závěrečný den do akce. A to do čtyřhry po boku Marina Čiliče.

„Berdych hrál včera hodně dobře a měl šance vyhrát. Marin taky hraje dobře, oba jsou výborní deblisti,“ objasnil Borg. Ten do nedělních dvouher také poslal tři své nejlepší hráče na základě světového žebříčku. Jedničku Nadala, dvojku Federera a čtyřku Zvereva. McEnroe se rozhodl na nominaci Borga nasadit typově nejlepší hráče, kteří by měli dle jeho názoru pořádně zatopit svým protihráčům.

Program v O2 aréně zahájí tentokrát netradičně čtyřhra, v níž se proti Berdychovi s Čiličem postaví Američané John Isner a Jack Sock, který odehraje i třetího debla premiérového Laver Cupu.

Následovat budou zápasy Alexandera Zvereva se Samem Querreym, Rafaela Nadala proti Johnu Isnerovi a třešničkou na dortu bude závěrečné klání mezi Rogerem Federerem a Nickem Kyrgiosem.

„Sam hraje poslední měsíce skvěle. Proti Rogerovi nehrál to nejlepší, ve čtyřhře už byl ale nadějnější, bude to zajímavé,“ věří v Querreyho kapitán týmu Světa John McEnroe, který zároveň doufá, že by se mohl do závěrečného zápasu Federera s Kyrgiosem dostat do vedení.

Další vítězství by totiž mohl při troše štěstí urvat Isner. „Chtěli jsme vidět, jak daleko až můžeme Nadala zatlačit na returnu, proto jsme tam vyslali tu nejvhodnější osobu – Johna Isnera.“ 

V případě, že by po skončení nedělního programu byl výsledek zápasu nerozhodný 12:12, odehrála by se závěrečná čtyřhra, která by rozhodla o vítězi prvního ročníku Laver Cupu. Naopak v případě, že bude rozhodnuto dříve, než se dohrají všechny naplánované zápasy, bude zbývající program zrušen a nahrazen exhibiční čtyřhrou.

Program zápasů na neděli
12:00 Berdych/ Čilič – Isner/ Sock
13:30 Alexander Zverev – Sam Querrey
15:00 Rafael Nadal – John Isner
16:30 Roger Federer – Nick Kyrgios