Nadosmrti nezapomeneme. A u toho skvělé české publikum, chválil Nadal

- Jakub Slunečko

Středobod tenisového vesmíru se v sobotu večer nacházel na pár metrech pražské O2 arény. Roger Federer a Rafael Nadal – 35 grandslamových titulů pohybujících se na jedné straně kurtu předvedlo ve společné čtyřhře parádní show. „Bylo mi ctí s tebou hrát,“ vysekl následně poklonu Federer. „Ale rivalové budeme napořád.“

Američani Sam Querrey s Jackem Sockem se snažili, co mohli. Dokonce proti Federerovi s Nadalem suverénně vyhráli druhý set. Grandslamoví mistři totiž občas opouštěli deblovou taktiku a jako excelentí singlisti se hnali jeden přes druhého do útoku.

Ale jakmile šlo do tuhého, ukázali Federer s Nadalem myšlení šampionů. Rozhodující supertiebreak vyhráli jasně 10:5. „V důležitých chvílích jsem mohl Rafovi věřit. Skvěle se rozhodoval, sledovat jeho proud myšlenek bylo pro mě zajímavé,“ uznal Federer schopnosti svého velkého rivala.

Hned ale dodal, že rivalita společným zápasem zdaleka nekončí. Bohužel, nebo bohudík? To ať si každý přebere sám.

O tomhle zápase mluvil celý svět. Jak jste ho prožili vy?
Nadal: Nezapomenutelný den pro nás oba. Po tom všem, co jsme proti sobě odehráli jako soupeři… Mít vedle sebe Rogera je pro mě velká čest. Už jsme spolu několikrát chtěli nastoupit, ideální chvíle přišla teď. Jsem moc rád, že jsem měl možnost tohle všechno prožít. Atmosféra na našem zápase a i těch předchozích byla fantastická. Fanoušci tady v Praze jsou skvělí. Máme štěstí, že můžeme být součástí takové akce.

Federer: Rafa to řekl přesně. Byl to pro mě skvělý okamžik. Zatím jsme společně trénovali jen jednou – před Turnajem mistrů. Běžně nechceme ukazovat tréninky tomu druhému. Rivalové prostě budeme napořád. Po této akci půjdeme zase proti sobě. Díky Bohu, nebo bohužel? To ať si každý rozhodne sám. Tenhle večer byl zkrátka hodně speciální. Bylo mi ctí sdílet kurt s Rafou, konečně na stejné straně sítě. V důležitých chvílích jsem mu mohl věřit. Skvěle se rozhodoval, sledovat proud jeho myšlenek bylo pro mě zajímavé. Tyhle vzpomínky mi v paměti zůstanou nadosmrti.

Na obrovský tlak jste oba zvyklí, ale nebylo tohle přeci jen něco jiného?
Federer: Tenhle den byl dost odlišný. Všichni nás chtěli už od přípravy natáčet. Aby to mohli dát do trezoru a uchovat navždy. Ale proč ne, řekli jsme si. Jindy jsme v těchto věcech opatrnější, soukromí si víc střežíme. Lidé, co tenis tolik nesledují, by asi jen těžko chápali a přijímali to, že jsme prohráli. Na jednu stranu jsem chápal, že se od nás nic jiného nečeká. Snadné to ale nebylo. V hale, proti skvělým deblistům, proti skvělým servisům… Já jsem debla hrál naposledy před dvěma lety. Jen těžce jsem se rozpomínal, co hrát na síti.

Je pro vás úlevou, že jste tento očekávaný zážitek zvládli vítězně?
Federer: Jak se blížil Laver Cup, každý nás chtěl v té čtyřhře vidět. Teď už mají všichni ty vysněné fotky a videa z našeho společného představení. Vtipné bylo, že se museli spojit i naše fanouškovské tábory. Byl to úspěch po všech stránkách. Nejde ale jenom o nás dva, hlavně chceme uctít odkaz Roda Lavera.

Tým Evropy vede před nedělí 9:3 a stačí mu dvě vítězství k triumfu. Cítíte, jak jste blízko?
Nadal: Čeká nás ještě těžký den. Soupeři do toho půjdou naplno, jsou mladí a nemají co ztratit. Každý zápas, který nevyhrajeme v úvodu dne, tým Světa pořádně nabudí. Zápasy byly zatím velmi těsné.

Federer: Vypadá to, že máme velký náskok. Ale jak říká Rafa, uvědomme si, jak těsná ta utkání byla. Nemám pocit, že bychom ovládli celý víkend. Možná jsme tu jako papíroví favorité. Stále se může stát cokoliv, a tak jsme za to vedení 9:3 opravdu vděční. Soustředíme se, abychom byli všichni na ráno připravení. Uvidíme, jak se probudíme. Sestavu už máme tak trochu v hlavách. Jsem zvědavý, jak se to nakonec vyvine.