Zasloužil jsem si vyhrát, mrzí mě jediný balon, řekl Berdych po porážce od Kyrgiose

- Jakub Slunečko

Po čtyřech letech Tomáš Berdych zase nastoupil před plnou O2 arénu, kde se vyvolávalo jeho jméno. Ve vznešeném hávu Laver Cupu začal proti Nicku Kyrgiosvi skvěle, dlouho byl lepším hráčem, ale nakonec zápas ztratil v rozhodujícím supertiebreaku. „Fakt jsem si zasloužil vyhrát, byl jsem od začátku lepší, vytvářel si víc šancí,“ smutnila česká tenisová jednička.

Rozhodující balon přišel v tiebreaku druhého setu za stavu 4:2. Berdych už měl slušně našlápnuto k tomu, aby zápas dopodával do vítězství ve dvou setech. Kyrgios na druhé straně mrštil raketou a tekly mu nervy. Při dalším míči pak ale Berdych dostal Australana do zápasu pokaženým bekhendem do sítě.

„To byla asi jediná chyba, kterou bych si za celý zápas vyčetl. Bohužel rozhodla,“ říkal český tenista po zápase. Radost domácím fanouškům v zaplněné O2 aréně tak nakonec neudělal. Bavil ale před tím po většinu zápasu.

Skvělé forhendy po lajně, minimum chyb a vyrovnanost, to všechno Berdycha zdobilo. Naproti němu nazlobený Kyrgios, který si s hrou českého tenisty nevěděl moc rady. O to víc mrzí, že Berdych duel s temperamentním Australanem v rozhodujícím supertiebreaku nedotáhl.

Vypadalo to po většinu utkání hodně nadějně, proč to nakonec nevyšlo?
Musím říct, že jsem si fakt zasloužil vyhrát, byl jsem od začátku lepší a vytvářel si víc šancí. Až na jeden balon, který rozhodl celé utkání. Za stavu 4:2 v tiebreaku druhého setu přišla asi jediná chyba, co bych si za celý zápas vyčetl. Bohužel rozhodla. On pak zariskoval při druhém servisu podáním přes 200 kilometrů v hodině, které spadlo na lajnu. Odehrál jsem jinak dobré utkání, škoda, že to nedopadlo.

Byl pro vás nepříjemný Kyrgiosův ležérní styl, ze kterého dokáže vystartovat ke skvělým úderům?
To není nic, co by mě mělo nějak rozhodit, byl jsem na to připravený. Od něj by bylo spíš divné, kdyby šlapal do každého balonu. Ale je připravený celou dobu. Je to zvláštní – když hloupě zariskuje na druhý servis, přejde se to. Když mu to v takové chvíli vyjde, je to najednou hrozné haló. U něj je to víc vidět a patří to k jeho tenisu.

Nebylo vám líto, že na vás padl možná nejtěžší soupeř z týmu Světa?
Tady jsme za tým a tohle není podstatné. Diskutovali jsme to v týmu a shodli jsme se, že tohle bude nejlepší varianta. Vypadalo to hodně slibně až na ten jeden míč v tiebreaku. Jinak to podle mě bylo skvěle vymyšlené a škoda, že to nevyšlo.

Jaké je pro vás komunikovat na kurtu s legendárním Björnem Borgem – vašim kapitánem?
Je to pro mě zážitek sedět vedle něj a sdílet s ním zápas. Záleží na každém, jakou vyžaduje komunikaci. Já se spíš rád soustředím na hru a nechci při každém střídání vést komunikaci, vyvede mě to z rytmu. Pokud není vyloženě něco špatně, což snad proti Kyrgiosovi nebylo, tak je to z mojí strany spíše strohé. Méně je někdy více.

Dá se atmosféra Laver Cupu nějak srovnat s Davis Cupem? Naposledy jste tu hrál před plnou halou v roce 2013 proti Argentině...
Nesrovnával bych to, to je něco úplně jiného. Atmosféra je tady ale přesně taková, jakou si tahle akce zaslouží. Můžu to opakovat pořád dokola: jsem strašně rád, že se první ročník povedlo přivést do Prahy. Organizace je skvělá a diváci se za to svým způsobem odvděčují.

Jak vám sedí divadelní show, kterou v hráčském boxu při zápasech předvádí tým Světa?
Tohle je přirozená věci, na to není potřeba mít pravidla. My v týmu Evropy jsme všichni spíš konzervativní. Začíná to už Rogerem. I naši mladí kluci jsou takoví. Saša (Zverev) nebo Dominik (Thiem) jsou úplně jiné povahy než Američani a zbytek světa. Oni takoví jsou a patří to k nim. My si atmosféru hrozně užíváme, i když u toho neděláme divadlo.

Jaké to pro vás je sledovat Rogera Federea a Rafaela Nadala ve společné čtyřhře?
Tím se tady tvoří historie. Je vidět, jak vážně berou úroveň Laver Cupu a ukazuje to, jak k celé akci přistoupili. Udělají všechno, aby Evropa vyhrála. Každý na tuhle chvíli čekal. A teď je to tady. Oslava tenisu.