Šafářová přijde o post světové jedničky, královnou ženské čtyřhry bude po sedmnácti letech Hingisová

- Petr Šístek

Lucie Šafářová kvůli přetrvávajícím problémům se zápěstím nebude na prestižním turnaji ve Wu-chanu obhajovat loňský titul, v důsledku čehož po šesti týdnech přijde o post světové jedničky ve čtyřhře. V čele žebříčku ji nahradí Martina Hingisová, jež bude ženské čtyřhře vládnout po dlouhých sedmnácti letech.

Lucie Šafářová se na okruhu WTA naposledy představila minulý týden v Québecu, kde došla do semifinále dvouhry. Ve vyrovnaném zápase s Timeou Babosovou, který prohrála po setech 6:7(8) a 4:6, se jí ale zhoršilo zranění zápěstí, což ji donutilo odhlásit se z turnaje ve Wu-chanu.

Zde Šafářová, stejně jako následně i v Pekingu, loni dokázala triumfovat spolu se svou tradiční partnerkou Bethanií Mattekovou-Sandsovou a minimálně na turnaji ve Wu-chanu tak nebude mít možnost obhajovat body.

Již nyní je tak jisté, že druhého října, dva dny po svých sedmatřicátých narozeninách, se do čela žebříčku ženské čtyřhry po více než sedmnácti letech vrátí legendární Martina Hingisová.

Švýcarská tenistka v minulosti strávila na prvním místě deblového žebříčku 35 týdnů a je jednou ze tří hráček historie, které dokázaly současně vévodit žebříčku dvouhry i čtyřhry. Hingisová má navíc i velkou šanci na vedoucí pozici vydržet až do konce sezony, neboť ve zbytku roku obhajuje minimum bodů.

Oproti tomu Lucii Šafářovou v případě, že se vypořádá se zdravotními neduhy, čeká již zmíněná obhajoba titulu na turnaji v Pekingu a rovněž není jisté, zda si společně s Barborou Strýcovou zajistí start na Turnaji mistryň v Singapuru.