Laver Cup: Hvězdná spolupráce Federera s Nadalem byla vítězná, tým Evropy vede 9:3

- Jan Vojkůvka, Petr Šístek

Vrcholem sobotního programu Laver Cupu bylo dlouho očekávané společné vystoupení Rogera Federera s Rafaelem Nadalem ve čtyřhře, kteří Sama Querreyho a Jacka Socka nakonec udolali poměrem 10:5 v supertiebreaku. V předchozím programu Tomáš Berdych zápolil s Nickem Kyrgiosem, kterému ale po velkém boji podlehl v závěrečném supertiebreaku. Rafael Nadal se mohl radovat z vítězství nad Jackem Sockem a Roger Federer vstoupil do premiérového ročníku Laver Cupu vítězně, když nedal šanci Samu Querreymu.

Federer s Nadalem proti americkému páru uspěli
V závěrečné čtyřhře sobotního programu na jedné straně kurtu nastoupilo hvězdné duo Federer, Nadal, kteří vyzvali americký pár Querrey, Sock. Debl, na který se každý nesmírně těšil a velmi si ho přál. Spojení Federera s Nadalem bylo už před začátkem Laver Cupu velmi žádané a nyní se stalo skutečností.

V prvním setu došlo k rozhodujícímu brejku v sedmé hře, kdy Federer s Nadalem dokázali prorazit servis Jacka Socka. Americké duo v následujícím gemu nevyužil ani jeden ze čtyř brejkbolů a hvězdný pár tak následně sadu již bez potíží dopodával, když využil hned první setbol.

Ve druhém dějství ale Querrey se Sockem svůj výkon výrazně zlepšili, od stavu 1:1 získali 5 her v řadě a vynutili si rozhodující supertiebreak. Avšak do něj Federer a Nadal vstoupil zcela dominantně, rychle si vypracovali vedení 8:1 a supertiebreak nakonec ovládli poměrem 10:5. „Byl jsem opravdu soustředěný. Nechtěl jsem zaspat začátek, aby mi to Rafa nevyčítal. Jsem hrozně rád, že jsme náš jediný společný zápas vyhráli,“ svěřil se bezprostředně po utkání Federer.

Hvězdný pár tak pro tým Evropy vybojoval další dva body a navýšil vedení nad týmem Světa po druhém hrací na 9:3.

Premiérový ročník Laver Cupu ale stále není rozhodnut, neboť v každém z nedělních utkání se bude hrát hned o tři body.

Berdych těsně podlehl Kyrgiosovi
Tomáš Berdych v úvodní dvouhře večerního programu vyzval Nicka Kyrgiose. Český tenista se v úvodní sadě prezentoval vynikajícím výkonem, svému soupeři nenabídl jediný brejkbol a set ovládl poměrem 6:4. Ve druhém dějství se ovšem hra vyrovnala a sada nakonec dospěla až do zkrácené hry. V ní Berdych nedokázal využít nadějné vedení 4:2 a Kyrgios si pěti získanými míčky v řadě vynutil rozhodující supertiebreak. „Není podstatné, jaký mě potkal soupeř. Měli jsme možnost si vybrat tuhle variantu jako nejlepší. Vypadalo to hodně slibně až do jednoho míče v tiebreaku za stavu 4:2. Kdybych to zvládl, tak by to bylo naprosto skvělé,“ okomentoval zlomový moment český tenista.

V jeho úvodu si oba tenisté s jistotou uhrávali míčky po svém podání. Rozhodující minibrejk přišel za stavu 5:6, kdy český tenista zaznamenal dvojchybu. Nick Kyrgios nabídnutou výhodu dokázal využít a supertiebreak dovedl do vítězného konce poměrem 10:6 a před čtyřhrou, která uzavře sobotní program, snížil stav na 3:7.

„Dneska jsem si zasloužil vyhrát, od začátku jsem byl lepší, vytvářel si víc šancí. Hrál jsem lepší tenis. Za stavu 4:2 v tiebreaku rozhodl jeden balon, jediná chyba, kterou bych si vyčetl, a ta rozhodla celý zápas. Pak se to sešlo. On zariskoval, dal podání na 200 kilometrů v hodině. Ze zápasu mám ale dobrý pocit, odehrál jsem dobré utkání. Jen škoda, že to nedopadlo,“ zhodnotil utkání Berdych.

Nadal po tuhém boji udolal Socka
Druhou dvouhru denního programu sehrála úřadující světová jednička Rafael Nadal a Jack Sock. První brejk utkání zaznamenal Španěl za stavu 2:1, avšak Jack Sock dokázal na ztrátu servisu okamžitě zareagovat. Následně ovšem americký tenista nedokázal brejk potvrdit a Nadal již sadu i díky odvrácenému brejkbolu za stavu 4:2 úspěšně dopodával.

I ve druhém dějství dokázala jako první prorazit podání soupeře úřadující světová jednička, Sock si ale i tentokrát dokázal vzít ztracený servis bleskově zpět. To jej vyburcovalo k výbornému výkonu, což pro amerického tenistu vyústilo v zisk čtyř gemů v řadě. Jack Sock nakonec ve druhém setu využil druhý setbol a vynutil si rozhodující supertiebreak.

Do něj Američan sice vstoupil minibrejkem, avšak Nadal následně dokázal získat pět míčků v řadě. Ani to ovšem Socka nezlomilo a postupným ukrajováním náskoku soupeře srovnal stav na 8:8. V koncovce ovšem své kvality španělský tenista, který nakonec rozhodující supertiebreak ovládl poměrem 11:9 a navýšil vedení týmu Evropy již na 7:1.

Federer na úvod sobotního programu nedal šanci Querreymu
Sobotní dění v pražské O2 areně otevřelo střetnutí mezi devatenáctinásobným grandslamovým šampionem Rogerem Federerem a semifinalistou Wimbledonu Samem Querreym. V jejich duelu šlo o hodně — vítěz utkání totiž na konto svého týmu připsal hned dva body, stejně jako vítězové dalších tří sobotních duelů.

První set zápasu rozhodně nebyl pro Švýcara jednoduchý. Hned při svém prvním podání ve druhém gemu čelil brejkbolu. S hrozbou ztráty servisu si ale dokázal poradit, stejně jako následně v šesté hře a úvodní dějství prvního sobotního zápasu rozhodl nakonec jediný brejk. Toho dosáhl v pátém gemu Federer, který se dostal k příležitosti na proražení soupeřova podání přes shodu a proměnil ji. Sadu následně úspěšně doservíroval k výhře 6:4.

Ve druhém dějství již Federer na kurtu dominoval a od stavu 1:1 získal čtyři gemy v řadě. Querrey ještě dokázal úspěšnou šňůru soupeře přerušit, avšak švýcarský elegán následně utkání čistou hrou dopodával a po výhře 6:4 a 6:2 zvýšil vedení týmu Evropy v premiérovém ročníku Laver Cupu na 5:1.

Tým Evropy - Tým Světa 9:3

Pátek 22.9.
Marin Čilič – Frances Tiafoe 7:6(3), 7:6(0)
Dominic Thiem – John Isner 6:7(15), 7:6(2), 10:7
Alexander Zverev – Denis Shapovalov 7:6(3), 7:6(5)
Tomáš Berdych, Rafael Nadal – Nick Kyrgios, Jack Sock  3:6, 7:6(7), 7:10

Sobota 23.9.
Roger Federer - Sam Querrey 6:4, 6:2
Rafael Nadal - Jack Sock 6:3, 3:6, 11:9
Tomáš Berdych - Nick Kyrgios 6:4, 6:7(4), 6:10
Roger Federer, Rafael Nadal - Sam Querrey, Jack Sock 6:4, 1:6, 10:5