Před půlnocí se našli. Nakonec jsme mohli vyhrát, shodli se Berdych s Nadalem

- Jakub Slunečko

Vrcholně atraktivní podívanou bylo premiérové vystoupení Rafaela Nadala a Tomáše Berdycha jako jednoho deblového páru. V zápase Laver Cupu proti Nicku Kyrgisovi a Jacku Sockovi nejprve obtížněji hledali společnou chemii, vše do sebe začalo zapadat až ke konci utkání, u kterého diváci vydrželi skoro do půlnoci. „V závěru to bylo hrozně vyrovnané a rozhodovalo pár míčů,“ smutnil Berdych po porážce 3:6, 7:6(7) a 7:10.

Plná O2 arena sledovala úsměvný obrázek. Nadal se snažil smrtícím forhendem propálit soupeře, jenže nebylo to tak jednoduché jako v singlu. Na druhé straně totiž stála zeď v podobě Kyrgiose se Sockem. Ti hráli uvolněně a na kurt nastoupili lépe.

„Na začátku si rozuměli více než my a byli lepší. S Tomášem to pro nás byla první zkušenost a museli jsme si na sebe zvykat, “ vysvětlil Nadal, proč s Berdychem ztratili první set 3:6. „Pak jsme začali být agresivnější a mohlo se stát cokoliv. Tomáš i já jsme hráli ve druhé polovině zápasu mnohem lépe,“ říkal Nadal.

Berdych, který zažil v O2 aréně slavné deblové zápasy Davis Cupu, se stejně jako španělská hvězda na kurtu hledal. „S Rafou jsme hráli úplně poprvé a to je vždycky složité. Oni už spolu nějaký čas strávili,“ připomněl Berdych.

Kyrgios se Sockem spolu letos došli třeba do semifinále prestižního turnaje v Madridu, po cestě vyřadili i bratry Bryanovi. Dva šoumeni si pak páteční zápas v O2 aréně pořádně užívali, kdežto Berdych s Nadalem byli lehce svázaní.

„Pak jsme se ale hodně zlepšovali a v závěru to bylo hrozně vyrovnané utkání. Bylo to o jednom nebo o dvou míčích,“ komentoval český tenista po zápase, který rozhodoval až závěrečný supertiebreak.

A v něm už opravdu mohly vyhrát oba páry. A i když to nakonec nebyl opěvovaný Nadal s domácím Berdychem, hlavní cíl byl splněn. O2 aréna se bavila Sockovými bombovými forhendy, Kyrgiosovým úderem mezi nohama, Berdychovými winnery po lajně nebo neúnavným Nadalem a jeho zázračnými returny.

 

Čtyři skvělý singlisté předvedli v Praze neobyčejně atraktivní čtyřhru a řádně tak nalákali pozornost na zbylé dva dny Laver Cupu. „Bylo to dobré zahřívací kolo na sobotní singly. Nakonec ale jdeme do postele šťastní za to, že vedeme 3:1,“ řekl směrem k sobotě Nadal.

V singlech druhého dne by se měl představit právě on, Federer a Berdych. Soupeři do jejich zápasů ale budou oznámeni až během sobotního dopoledne. „Musíme počkat, jakou sestavu kapitán zvolí a jak naše zápasy rozhodí. Každopádně to bude zápřah, ale do toho jsem s tím šel,“ řekl Berdych.

„Je skvělé, jak se tady všichni podporujeme a že fanoušci stojí při nás,“ dodal Nadal. „Ale budeme potřebovat ještě větší podporu, protože sobota hodně napoví o vítězi Laver Cupu.“

Sobotní zápasy startují ve 13 hodin a v každém z nich se tentokrát bude hrát už o dva body do celkového skóre.