Když Federer rozdává rady a Nadal hecuje: Jak Evropa ovládla úvodní dvouhry

- David Soumar

Výběr Evropy ovládnul všechna úvodní singlová utkání. Ve vyrovnaných bitvách rozhodovaly maličkosti i podpora a rady z lavičky. Díky unikátnímu formátu Laver Cupu není ničím překvapivým, že své spoluhráče žene dopředu Federer nebo Nadal. Co přesně se trojici singlistů z prvního dne ti nejpovolanější snažili předat?

Jinde na turnajích tohle neuvidíte. Na kurtu bojuje Dominic Thiem s Johnem Isnerem. Za mladým Rakušanem stojí na lavičce všichni hráči týmu. V roli hlavních koučů a motivátorů Federer a Nadala.

Jejich rady dovedly k vítězství jak Čiliče, tak Zvereva s Thiemem. „Samozřejmě nebudu prozrazovat, co mi radili za taktiku. Ale snažili se mě nahecovat, což bylo moc neuvěřitelně příjemné. Celkově to, že jsem za sebou měl tyto dvě legendy, pro mě byl skvělý zážitek. Mají velkého týmového ducha. Bylo vidět, jak zápasy na lavičce prožívali,“ rozplýval se Thiem, který ve dvou tiebreacích přehrál Johna Isnera z výběru Světa.

Stejný úspěch slavil i Alexander Zverev v zápase s Denisem Shapovalovem. Opět byla k vidění stejná situace. Roger Federer několikrát při střídání stran ke spoluhráči přistoupil a pronesl pár slov.

„Každý v týmu chce vyhrát a dělá pro to vše. Roger a Rafa už takhle nastartovali Dominica. Když někdo z lavičky vidí něco, co by se mohlo udělat nebo změnit, tak to řekne. Každá rada je dobrá. Hrajeme týmovou soutěž, ve které je tolik skvělých hráčů. Každý si všimne jiných drobností,“ nepochybuje Zverev.

Do role hlavního taktika se vedle kapitána Borga nejčastěji stavěl právě Federer. Zverev jeho pomoc dokázal několikrát využít. „V gemu ze závěru druhého setu jsem vedl 40:0 a měl jsem mečboly. Svým způsobem už můj bekhendový return zápas rozhodl. Zahlášen byl ale aut, proti kterému jsem si na Rogerovu radu vzal challenge. Výměna se nakonec musela opakovat. To byla skvělá pomoc.“

Slova od spoluhráčů tak výkony singlistů ovlivnila přinejmenším stejně jako rady od kapitánů. Kapitán týmu Evropy se snaží své svěřence nepřehlcovat. Zajímavý kontrast s Johnem McEnroem, který se Shapovalovovi během výměny stran nebál emotivně ukázat, jak přesně má zahrát bekhend nebo jak trefit forhend.

„Björn je velmi chytrý muž a chápe, že se svým způsobem tak hodně neznáme a velké množství rad by bylo zbytečné. Samozřejmě, když se nám snaží něco předat, posloucháme. Vždyť je to legenda tohoto sportu,“ ví Zverev.