Rasista? Ne, tenisový bouřlivák Nastase bude českým konzulem

- Petr Sumbal

Bývalý rumunský tenista Ilie Nastase se stane honorárním konzulem České republiky v Rumunsku. Nastase naposledy působil v roli daviscupového kapitána své země, ale po několika rasistických excesech mu udělila ITF zákaz působení v testu po dobu dvou let. „Nastasemu věřím,“ říká ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. „V diplomatické roli bude muset dobře vážit svá slova a on to moc dobře ví.“

Do tenisového dění na půdě ITF bude moci Nastase zasáhnout až v roce 2021, kdy mu trest vyprší. Do té doby bude působit v úplně jiné roli. Po schůzce s Lubomírem Zaorálkem souhlasil, že se stane honorárním konzulem pro Českou republiku v Rumunsku. „Je to pro mě velká čest,“ řekl Nastase. „Moje země mi takovouto šanci nedala, ale Česká republika ano, čehož si hodně vážím.“

Během své aktivní tenisové kariéry vyhrál Nastase US Open, French Open a v roce 1973 stanul na prvním místě žebříčku ATP, kde vydržel téměř rok. Kromě velkých úspěchů ale proslul také svými excesy. Na kurtu rozhodně emocemi nešetřil a byl proslulý častými hádkami s rozhodčími.

Už v roli nehrajícího kapitána daviscupového týmu Rumunska během utkání proti Jižní Africe počastoval rozhodčího sprostými nadávkami a vysloužil si trest v podobě diskvalifikace z následného utkání proti Velké Británii.

Naposledy se Nastase připomněl v letošním roce, když spekuloval nad barvou pleti tehdy ještě nenarozeného dítěte Sereny Williamsové. Poté při daviscupovém utkání Rumunska proti Velké Británii dohnal sprostými nadávkami k pláči Johannu Kontaovou a během tiskové konference měl sexuální narážky vůči kapitánce britského týmu Annne Keothavongové, po které opakovaně žádal o prozrazení čísla hotelového pokoje.

Povede se Nastasemu proměna z bouřliváka na diplomata?