Laver Cup: Evropa po prvním dnu vede nad světem 3:1. Berdych s Nadalem ve čtyřhře neuspěli

- David Soumar, Petr Sumbal

Fanoušci v Praze se dočkali. První hrací den unikátního Laver Cupu startuje. Pátek nabízí úvodní tři dvouhry a jednu čtyřhru. V akci uvidí O2 arena, která by měla být slušně zaplněná, hvězdy světového tenisu. Turnaj otevřeli Marin Čilič s Francesem Tiafoem, zkušený Chorvat potvrdil roli favorita zařídil první bod pro Evropu. Odpoledne ještě Thiem porazil Isnera a pak v prvním zápase večerního bloku Zverev Shapalova, takže Evropa si vypracovala hned na začátek turnaje náskok 3:0. Pomyslným vyvrcholením pro české publikum byla čtyřhra, do které nastoupil Tomáš Berdych s Rafaelem Nadalem. Česko-španělská dvojice sice dokázala utkání se Sockem a Kyrgiosem dotáhnout po ztrátě prvního setu do super tiebreaku, tam ovšem neuspěla, a tak se tým Světa mohl radovat ze zisku premiérového bodu v Laver Cupu.

Denní program (startuje ve 13:00)

Marin Čilič – Frances Tiafoe 7:6(3), 7:6(0)
První volba obou kapitánů? Za tým Evropy Marin Čilič a za tým Světa Frances Tiafoe. Souboj chorvatského ranaře a mladého Američana celý turnaj otevře.

Původně se s ním nepočítalo. Na Laver Cup byl povolán až dodatečně. Frances Tiafoe v Praze nahradí Juana Martína Del Potra, který se necítil zcela fit. V žebříčku ATP je až na 72. místě. Je mu však teprve devatenáct let a už zvládá trápit legendy. Jeho zápas s Federerem na US Open New York uhranul. Švýcarského elegána donutil o výhru bojovat ve strhujících pěti setech, nakonec ale padl.

První sada patřila patřila favoritovi tohoto duelu Čiličovi, ale ten se pořádně nadřel. Oba tenisté si drželi servis a tak musel rozhodnout až tiebreak. Ten dopadl lépe pro Marina Čiliče.

Do druhého setu vstoupil lépe Tiafoe, který se dostal až do vedení 4:1. Pak se ovšem Chorvat zvedl, ztrátu jednoho brejku smazal a vyrovnal na 4:4. Dál už si oba hráči svůj servis podrželi, a tak se ke slovu znovu dostala zkrácená hra. V té Čilič dominoval a vyhrál ji 7:0.

Po prvním zápase tak vede Evropa nad týmem Světa 1:0.

Dominic Thiem – John Isner 6:7(15), 7:6(2), 10:7

Druhý zápas bude následovat hned po konci souboje mezi Čiličem s Tiafoem. Kapitáni do hry poslali Dominica Thiema s Johnem Isnerem. Opět bude k vidění boj mladíka a dlouhána s dělovým servisem.

Domin Thiem ve svých čtyřiadvaceti letech přesvědčuje, že si místo v týmu Evropy zaslouží. V Praze by chtěl hráč číslo sedm světového žebříčku předvést, v jaké formě hraje. Na posledním grandslamu došel do osmifinále, kde v pěti setech nestačil na Argentince Del Potra.

Bilance vzájemných zápasů Isnera s Thiemem je vyrovnaná. Utkali se dvakrát – v obou případech během roku 2015. V Pekingu na tvrdém povrchu slavil Isner, na antuce v Nice Thiem. Komu víc sedne černý povrch v O2 areně?

První set utkání se proměnil ve velkou bitvu, která vygradovala v tiebreaku. V té si první setbol vypracoval Dominic Thiem, ale John Isner svou prohru v setu odvrátil. Následně měl zase tři šance na ukončení sady Američan, ale ani on nebyl úspěšný. Přetahovaná pokračovala až do stavu 15:15. Poté si Isner vypracoval už svůj sedmý setbol ten dokázal využít. Isner tak pro tým Světa vybojoval první set v Laver Cupu.

Ve druhém setu si oba soupeři znovu spolehlivě hlídali svůj servis. Za stavu 5:4 si Thiem vypracoval dva setboly, ale Isner se ve hře o druhou sadu udržel. Následně set dospěl stejně jako všechny tři předchozí na Laver Cupu do tiebreaku. V tom nedal Thiem Isnerovi šanci, vedl už 5:0 a nakonec ho získal poměrem 7:2, když využil hned první setbol.

Poprvé musel na Laver Cupu rozhodnout o vítězi utkání super tiebreak. Skvěle do rozhodující fáze zápasu vstoupil Isner, který si vypracoval náskok 4:0. Pak se ovšem zase dostal ke slovu Thiem a srovnal na 4:4, změna stran proběhla za stavu 7:5 pro člena týmu Evropy. Američan už ztrátu dohnat nedokázal. Dominic Thiem vyhrál 10:7, když využil svůj druhý mečbol.

Evropa tak po odpoledním bloku vede 2:0.

Večerní program (startuje v 19:00)
Alexander Zverev – Denis Shapovalov 7:6(3), 7:6(5)

Zajímavý souboj mladíků nabízí start večerního programu. Dvacetiletý Zverev bude čelit o ještě dva roky mladšímu Shapovalovovi. Souboj talentů by měl O2 arenu bavit.

„Naše zbraně? Máme mladé talenty. Energické hráče,“ říkal po losu Davis Cupu John McEnroe, kapitán výběru Světa. Jedním z nich je bezesporu i Kanaďan Shapovalov.

Se Zverevem už se Shapovalov jednou utkal. Bitva talentů dopadla lépe pro o malinko zkušenějšího Němce. Zverev v Montrealu slavil výhru v semifinále nad Shapovalovem i následný titul.

Úvodní sada bitvy tenisového mládí patřila Alexadru Zverevovi. A také napopáté se diváci v O2 areně dočkali tiebreaku. Oba tenisté si totiž pečlivě střelžili svá podání a krizový okamžik v podobě setbolu soupeře Zverev ustál. A Shapovalov mohl promarněné šance později litovat, protože zkrácená hra mu vůbec nevyšla, od stavu 1:6 sice ještě odvrátil dva setboly, ale to bylo málo. Alexander Zverev přiblížil Evropu k zisku třetího bodu.

Nebylo velkým překvapením, když po vyrovnaném průběhu druhé sady znovu musel rozhodnout tiebreak. Nemuselo by k němu ale dojít, kdyby Zverev za stavu 5:4 dokázal proměnit jeden ze čtyř mečbolů, které měl k dispozici. Další šanci dostal německý tenista, když se Shapovalov ve zkrácené hře dopustil za stavu 5:5 dvojchyby, a tentokrát už svou příležitost nepromarnil.

Evropa je tak po třech dvouhrách stoprocentní, nad týmem Světa vede 3:0.

Tomáš Berdych, Rafael Nadal – Nick Kyrgios, Jack Sock  3:6, 7:6(7), 7:10

Pro české fanoušky očekávaný okamžik. Do hry zasáhne Tomáš Berdych s Rafaelem Nadalem. Kapitán McEnroe do hry poslal duo Nick Kyrgios – Jack Sock.

„Když se podíváme na soupeře, je jasné, že to žádná sranda nebude. Oba jsou výborní deblisté. Nick je hlavně výborný singlista, deblů tolik nenahrál. Jeho hra se ale do čtyřhry perfektně hodí. Bude to rychlé a intenzivní. Nebude to o nějakém delším sehrávání,“ říkal český tenista v rozhovoru.

První sada česko-španělskému páru nevyšla. Tomáš Berdych přišel o své podání a Kyrgios se Sockem se ujali vedení 4:2. Hned v dalším gemu Berdych s Nadalem svou brejkbolovou příležitost nevyužili a tým světa tak mohl dokráčet až k zisku prvního setu v poměru 6:3.

Ve druhé sadě vyrovnaná bitva pokračovala. Ve čtvrté hře měli Berdych s Nadalem dvě šnace na brejk, ale využít je nedokázali. Protože si oba páry i ve zbytku setu spolehlivě držely sevis, zkrácená hra byla nevyhnutelná. V té měla navrch evropská dvojice. První tři setboly ještě nevylužila, čtvtou pžíležitostí už ale nepohrdla a o vítězi utkání musel rozhodnout super tiebreak.

V tom si až do stavu 7:7 ani jeden z párů větší náskok nevypravoval. Pak si však Kyrgios se Sockem vybojovali minibrejk a evropské dvojici už nedali šanci. Utkání zakončil Kyrgios esem a spolu se Sockem se mohl radovat jednak z vítězství 10:7 v super tiebreaku a také z toho, že získal spolu s Američanem první bod pro tým Světa.


Galerie