Od Štěpánka k Nadalovi. Čtyřhru v O2 areně Berdych umí

- David Soumar

Debl v týmové soutěži na dvorci v O2 areně... To už Tomáš Berdych dobře zná z Davis Cupu. Nyní naskočí už během prvního hracího dne – a hned vedle Rafaela Nadala. Dočká se podobné atmosféry jako v zápasech s Radkem Štěpánkem? „Doufám, že se lidé do toho rychle dostanou a tu atmosféru vytvoří. Takovýto svátek tenisu si to zaslouží,“ nepochybuje jediný český tenista na Laver Cupu.

V roce 2012 v pražské O2 areně slavili Tomáš Berdych a Radek Štěpánek vítězství v Davis Cupu. Velký úspěch v soutěži, ve které společně vyhráli šestnáct zápasů, padli jen dvakrát… V pátek se český dlouhán vrátí na místo činu. Ale s jiným parťákem. „Víc odlišných hráčů jako Rafa s Radkem bychom asi jen těžko hledali Každý má své kvality,“ říká Berdych.

Co říkáte na to, že už v pátek nastoupíte po boku Rafaela Nadala?
No zamlouvá se mi to. Určitě to ale není o tom, že bych si měl vybírat to, vedle koho nastoupím. Tým je extrémně silný. Pravidla i formát jsou jiná, než jsme zvyklí z turnajů. Strategie se neskládá podle jednoho dne, ale podle utkání jako celku. Být na jedné straně s Rafou… Nikdy jsem s ním ještě nehrál. Na zápas se strašně těším. Nejdůležitější je zápas vyhrát a získat bod. Jestli tam bude se mnou Rafa nebo kdokoliv, to je jedno.

Konzultoval s vámi kapitán rozhodnutí, zda se cítíte připraven nastoupit do debla?
Měli jsme poradu. Tu strategii jsme vymýšleli dohromady. Nejde o naplánování jednoho dne. Kvůli tomu speciálnímu formátu musí člověk přemýšlet, jak bude vypadat sobota a co může být případně v neděli. Tohle je pro nás něco nového – ani s Davis Cupem se to srovnávat nedá. Chtělo se rozmyslet, co pro nás bude nejlepší. Tohle je výsledek naší práce a s tím do turnaje jdeme.

Rafael Nadal je levák. Jak vám to bude sedět?
Moc deblů s leváky jsem nenahrál. On rád hraje z té forhendové strany. Mně to tak sedí. Nemusíme si tedy zvykat na něco nového, to je ta lepší varianta. I když jsme spolu nehráli, budeme hrát oba na naší silnější straně. To může být důležité. Rychleji se sehrajeme. Na zápas se těším.

Jak silný pár budete? Nadal jako olympijský vítěz, vy debly taky ovládáte. Byla by ostuda prohrát?
(úsměv) Nevím, jestli by to byla ostuda nebo ne. Když se ale podíváme na soupeře, je jasné, že to žádná sranda nebude. Oba jsou výborní deblisté. Nick je hlavně výborný singlista, deblů tolik nenahrál. Jeho hra se ale do čtyřhry perfektně hodí. Nebude to snadný soupeř. Bude to rychlé a intenzivní. Nebude to o nějakém delším sehrávání. Těžko se předpovídá, kdo je favoritem.

Těšíte se na atmosféru? Tým Evropy tady je doma… 
Pevně doufám, že to bude podobné jako na Davis Cupu. Doufám, že se lidé do toho rychle dostanou a tu atmosféru vytvoří. Takovýto svátek tenisu si to zaslouží. Atmosféra pak dělá ten zápas ještě výjimečnějším. Snad nás hala požene, ať se nám první ročník povede vyhrát.

V O2 areně jste odehrál hodně dobrých deblů s Radkem Štěpánkem. S Nadalem to ale asi bude něco nového… 
Víc odlišných hráčů jako Rafa s Radkem bychom asi jen těžko hledali. Není to ale vůbec na škodu. V tom je ta krása tenisu – každý hráč je svým způsobem výjimečný. Každý má své kvality. Musíme se rychle sehrát a ten zápas pak zvládnout.

Jaký je kurt? Vnímáte tu výjimečnost té černé barvy? 
Nikdy jinde se na černém kurtu nehrálo. Dvorec je skvěle připravený. Rychlost a odskoky, všechno je perfektní. Trénovali jsme už od úterního večera nebo od středy. Strávili jsme tam už nějaký čas.

Z optického pohledu: Nebudete si muset na tu černou zvykat? 
Na okruhu není nikde předepsaná barva. Na turnajích to sice bývá podobné, ale jsou i turnaje, které ty barevné kombinace mají rozdílné. Člověk si musí trochu zvykat. Tady je černá. Dní na přípravu máme dost.

Jak se zatím utužuje týmový duch?
Musím říct, že jsme to všichni rychle a přirozeně přijali. Původně byl sraz ve středu, všichni tu ale byli od úterý. Měli jsme týmovou večeři, která byla velmi příjemná. To se na turnajích nepodaří. Na to není čas. Nepřipadá to v úvahu. Všichni jsme se sešli u jednoho stolu. Na chvíli jsme zapomněli na věci, které člověk kvůli tenisu řeší a dělá každý den. Přesně takové okamžiky k Laver Cupu patří.

Vnímáte speciálně to, že jste jediný domácí hráč? Nejste tak trochu v roli hostitele?
Nemyslím si. Všechno je tak skvěle připravené a zařízené. Maximálně bych mohl být průvodce. Na to ale čas není. Hodně rychle jsme si vzali za své to, že jsme tu pro to, abychom vyhráli. To, že je první ročník v Praze, je ale samozřejmě hodně příjemné.

To, že jako jediný z týmu v první hrací nenastoupí Roger Federer, vzniklo z jeho vlastní iniciativy?
To vzniklo z týmové porady. Je to o tom, jak je ten formát nastaven. Nikdo nemůže hrát dvakrát po sobě. I kvůli tomu se to musí správně rozdělit. Ty tři dny musíme vnímat jako celek a ne každý den zvlášť. Zkrátka jsme se takto dohodli, že to bude nejlepší.

Tým soupeře tvoří především mladíci. Jak se díváte na toto namíchání týmů?
Lepší tenis než tady dnes asi neuvidíte. Lidé mohou vidět jak velké hráče, kteří vyhráli obrovské množství grandslamů, tak tu budoucnost, co se dere nahoru. I tento kontrast je skvělý.