Berdych nastoupí do čtyřhry s Nadalem! Laver Cup zná páteční rozlosování

- Jiří Vachtl

Kapitáni obou týmů dnes oznámili své nominace na páteční program premiérového ročníku Laver Cupu. Fanoušci, kteří dorazí do pražské O2 arény, se mají opravdu na co těšit. Do akce totiž hned v první hrací den půjde světová jednička Rafael Nadal, který po boku Tomáše Berdycha nastoupí do čtyřhry. Fanoušci se můžou těšit také na tři atraktivní utkání dvouhry, do kterých nastoupí hvězdy jako Alexander Zverev, Dominic Thiem nebo John Isner.

Přímo na černém dvorci v pražské O2 aréně proběhl ve čtvrtek hodinu po poledni los premiérového ročníku Laver Cupu. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil i samotný Rod Laver, podle něhož je celá akce pojmenována. „Jméno na takovém poháru. To je pro mě pocta,“ přiznala ještě před samotným losem australská legenda.

Po prezentaci obou týmů už na dvorec přišli oba kapitáni, kteří odhalili své nominace na páteční den. John Mc Enroe vyslal za tým Světa do úvodního duelu Francese Tiafoe, kterému se za tým Evropy postaví Chorvat Marin Čilič. Do druhého zápasu pak za tým Evropy Björn Borg vyslal Dominica Thiema, proti kterému nastoupí americký servisman John Isner. Třetí páteční zápas dvouhry pak obstará Alexander Zverev, který vyzve Denise Shapovalova.

Doslova tenisovou lahůdkou pak pro české fanoušky bude čtyřhra, která uzavře páteční program. Po boku Rafaela Nadala do ní totiž nastoupí Tomáš Berdych! Za tým Světa proti nim nastoupí Jack Sock s Nickem Kyrgiosem. „Snad budeme mít pořádnou podporu. Je to poprvé, co hrajeme spolu, hrozně se těším,“ přiznal Rafael Nadal po čtvrtečním losu. Svého pátečního vystoupení se už nemůže dočkat ani Tomáš Berdych, který bude mít navíc podporu domácího publika. „Čeští fanoušci jsou skvělí a to nám pomůže. A když uvidí energii, kterou vydáme na kurtu, tak je to strhne. Bude to skvělý víkend, jsem hrdý, že první Laver Cup je v Praze,“ pověděl český tenista.  

Favoritem prvního ročníku této unikátní týmové soutěže je bezpochyby tým Evropy. Kapitán výběru Světa John McEnroe však svému týmu věří. „Máme naději. Ten formát je tak unikátní. Pomáhá týmu, co není favorizován. Letos jsme v této pozici my. Tiebreaky místo třetího setu, z toho můžeme těžit,“ poodhalil cestu, která by mohla vést k překvapivému triumfu. Americký bouřlivák spoléhá na mladé pušky, které v týmu doplňuje zkušený dlouhán John Isner. „Naše zbraně? Máme mladé talenty. Energické hráče,“ podotkl závěrem. 

Na své vystoupení v O2 aréně je už pořádně natěšený také Roger Federer, který Laver Cup rozhodně nebere jako exhibici. „Už se nemůžu dočkat, až sám nastoupím v sobotu. Ale i v pátek budu určitě hodně podporovat,“ podotkla švýcarská legenda. Tvrzení o přátelském utkání odmítá i jeho týmový kolega a dlouholetý rival Rafael Nadal. „Nejde rozhodně o žádnou exhibici. Vstával jsem brzo ráno na trénink, to bych před exhibicí nedělal. Jsme tu proto, abychom na kurtu nechali všechno a odehráli všechny zápasy s maximálním zápalem,“ řekl odhodlaně.  

Denní program (startuje ve 13:00) 
1. Marin Čilič – Frances Tiafoe 
2. Dominic Thiem – John Isner 

Večerní program (startuje v 19:00) 
1. Alexander Zverev – Denis Shapovalov 
2. Tomáš Berdych, Rafael Nadal – Nick Kyrgios, Jack Sock  

Přesné sestavy hráčů na další dny budou vždy zveřejněny až v onen hrací den. Hráče na sobotní duely oznámí oba kapitáni v sobotu ráno. V neděli má Laver Cup na programu tři dvouhry za sebou, po kterých ještě následuje čtyřhra. Pokud bude po všech odehraných duelech svítit na světelné tabuli nerozhodné skóre 12:12, tak o konečném vítězi rozhodne dodatečná čtyřhra. Závěrečné sestavy na poslední den budou odhaleny před startem akce ve 12 hodin. 

Příznivci špičkového tenisu mají navíc stále možnost být u zrodu této soutěže. Na stránkách Ticketportálu je možnost zakoupit poslední dostupné vstupenky na páteční a sobotní program Laver Cupu.