Šťastná Strýcová po skalpu Kontaové: Tenhle zápas pro mě hodně znamenal

- Jiří Vachtl

Závěr letošní sezony nezastihl Barboru Strýcovou právě v nejlepší formě. V japonském Tokiu však zatím dává na špatné výkony zapomenout. V dnešním osmifinále po velkém boji přemohla čtvrtou nasazenou Johannu Kontaovou a připsala si tak první letošní výhru nad hráčkou TOP 10. „Jsem moc šťastná, tenhle zápas pro mě hodně znamenal,“ usmívala se po utkání.

Strýcová do utkání nevstoupila příliš povedeně, když si hned ve druhém gemu prohrála své podání a rychle ztrácela 0:3 a 2:4. Za tohoto stavu se však česká tenistka vrátila vybojovaným brejkem zpátky do hry. Následně si obě hráčky držely svá podání a došlo tak na stav 5:5, při kterém Strýcová nasazené Britce vzala podání a první sadu tak nakonec získala 7:5. 

Ve druhém setu si obě tenistky dlouho uhrávaly gemy na svém podání. Za stavu 4:3 pro Kontaovou však Strýcová zaváhala a nabídla Britce brejk. Toho však čtvrtá nasazená tenistka využít nedokázala, neboť druhou sadu za stavu 5:3 nedopodávala. Za stavu 6:5 se Kontaová dostala na returnu dokonce ke dvěma setbolům. Ani jeden z nich však využít nedokázala a o vítězce druhé sady tak musel rozhodnout až tiebreak. V něm to byla opět přetahovaná o každý bod, Strýcová vedla 4:2, ale následně prohrávala 4:5. Poté si však počkala na chyby britské tenistky a otočila tak tiebreak na 7:5.

V průběhu utkání byla Strýcová velice emotivní a své chyby často doprovázela slovním komentářem. Při pozápasovém rozhovoru na dvorci se otázce o svém prožívání zápasu pochopitelně nevyhnula.  „Snažila jsem se soustředit na každý míček, ale bylo to těžké. Ona je těžká soupeřka a nedá vám žádný míček zadarmo. Jsem emocionální hráčka a někdy jsem byla trochu frustrovaná, to je pravda,“ podotkla s úsměvem.

Česká tenistka byla po utkání hlavně ráda, že konečně prolomila letošní prokletí proti hráčkám TOP 10. „Jsem moc šťastná, protože tenhle zápas pro mě hodně znamenal. Nevím, co říct, protože jsem opravdu ráda, že jsem Johannu porazila,“ hledala česká tenistka slova. „Už se těším na zítřejší zápas,“ dodala závěrem. Českou reprezentantku čeká v zítřejším čtvrtfinálovém utkání Anastasija Pavljučenkovová. Šestadvacetiletou Rusku však Strýcová nikdy neporazila a má s ní negativní bilanci 0:3. Naposledy se obě tenistky potkaly letos v březnu, kdy na podniku v americkém Indian Wells slavila Pavljučenkovová výhru 6:3, 6:2.