Nazývali mě mužem, co čeká moji dceru? Serena se obává budoucnosti

- Jan Vojkůvka

Novopečená maminka Serena Williamsová má v posledních dnech spoustu důvodů k úsměvům a radosti. Po narození malé Alexis Olympie se ovšem stále častěji nedokáže ubránit ani obavám. Strach má zejména o budoucnost své dcery, které rozhodně nepřeje stejný osud, jaký musela sama zažívat. Na mysli pak má především narážky na pohlaví. Se svým strachem a obavami se svěřila ve veřejném dopise své matce na sociálních sítích.

„Drahá mamko, ty jsi ta nejsilnější žena, kterou znám,“ začala Serena Williamsová psát svůj vzkaz, ve kterém popisuje svůj těžký život, který nepřinášel jen peníze, tituly a slávu, jak by se na první pohled mohlo zdát. „Když se podívám na dceru, má moje ruce i nohy. Stejně silné a svalnaté. Nevím, jak budu reagovat, jestli si bude procházet vším, čím jsem si prošla já od svých patnácti let,“ pokračovala americká tenistka.

„Nazývali mě mužem, protože jsem vždy byla silnější. Obviňovali mě, že beru doping (vždy jsem přitom měla dostatek integrity, abych neužívala nic, čím bych získala výhodu). Říkali, že nepatřím do ženského sportu, protože vypadám silnější než jiné ženy,“ popsala úskalí, kterému jí okolí neustále vystavovalo.

„Ale mami, nejsem si jistá, jak jsi všechny ty vlezlé redaktory a osoby dokázala ignorovat,“ napsala obdivně bývalá světová jednička ženě, která ji připravila do života.

„Jsem hrdá na to, že ukazujeme, co některé ženy mohou dokázat. Ano, nevypadáme stejně. Jsme více vypracované, silné, malé či velké a svalnaté, ale jsme ženy. Hrdé ženy!“  

„Já jen doufám, že budu stejná jako ty. Zkouším to a Bůh vidí, že na tom stále pracuju. Čeká mě dlouhá cesta, ale díky. Díky, že jsi mi byla celý život příkladem. To, co jsi naučila ty mě, chci já předat malé Alexis Olympii. Slib mi, že mi v tom budeš pomáhat. Já totiž ještě nejsem tak silná, jak by se mohlo zdát. Snad jednou budu. Miluju tě, tvoje nejmladší z pěti dětí, Serena,“ dodala na závěr.

Serena Williamsová patří ke sportovním celebritám, které na sociálních sítích sdílí většinu šťastných i chmurných okamžiků ze svého života a svěřuje se veřejnosti s radostmi i obavami nejen všedního života.

Sociální sítě však nejsou plné jen fanoušků, ale i těch, kteří naopak rádi slovně ubližují. Své o tom ví například Barbora Strýcová, která se v poslední době stává terčem urážek a slovních napadení stále víc. A tak je otázkou, zda text, který Serena Williamsová napsala, se setká s očekávanou odezvou. Kolotoč sociálních sítí je totiž nemilosrdný a krutý.

Nyní je součástí tohoto kolotoče i Alexis Olympia.