Los týmových soutěží: Ženy v prvním kole přivítají doma Švýcarky. Muži si na soupeře musí počkat

- Jan Vojkůvka

České tenistky se v úvodním kole nového ročníku Fed Cupu utkají v domácím prostředí se švýcarským týmem. Rozhodl o tom los v Londýně, do kterého byl výběr kapitána Petry Pály nasazen jako třetí v pořadí. Rozlosován byl také program Davis Cupu. Výběr Jaroslava Navrátila se po sestupu do euro-africké zóny může, po volném losu v prvním kole, těšit na soupeře z trojice Jižní Afrika, Izrael a Rumunsko.

České tenistky se budou moci v úvodním kole Fed Cupu spolehnout na podporu domácích fanoušků, kteří tradičně na zápasech týmových soutěží tvoří bouřlivou atmosféru. .

Se švýcarským týmem se české a československé hráčky utkaly v historii už sedmkrát. Šestkrát dokázaly ze vzájemných klání vyjít vítězně a pouze v roce 1998 v prvním kole Světové skupiny prohrály v Brně. Naopak poslední duel, který se v roce 2016 konal ve švýcarském Lucernu, dopadl lépe pro české reprezentantky.

Vítězství 3:2 v semifinále se zrodil až v rozhodující čtyřhře, v níž na vítězství dosáhly Lucie Hradecká s Karolínou Plíškovou proti Viktoriji Golubicové a Martině Hingisové. Po dvouhrách byl stav smírný 2:2 zejména kvůli senzačním výkonům Golubicové, která dokázala porazit jak Karolínu Plíškovou, tak Barboru Strýcovou.

„Jsem rád, že hrajeme doma, a že se holky budou moci předvést před domácím publikem, které je vždycky skvělé,“ těší kapitána Petra Pálu. „Je to atraktivní soupeř. Martina Hingisová hraje dobře a potvrzuje to i svými výsledky. Je tam také Bacsinszká a Golubicová, která nás překvapila, když jsme hráli ve Švýcarsku. A uvidí se, jak na tom bude Belinda Bencicová. Takže atraktivní a těžký soupeř,“ hodnotí.

První kolo by se mělo hrát v Praze nebo Ostravě, tedy v městech, které disponují velkými halami, kterou jsou pro domácí střetnutí prioritou. „To je vynikající zpráva. Čím víc lidí přijde, tím budu radši. A holky určitě taky,“ těší se Pála.

Další dvojice pro první kolo Světové skupiny tvoří Bělorusko s Německem, Belgie s Francií a Spojené státy s Nizozemskem. Zápasy se bude konat od 10. do 11. února 2018.

Muži mohou narazit na jeden ze tří týmů
Příliš moudrá z losu zatím není daviscupová reprezentace, která po sestupu do euro-africké zóny byla při losování určena jako nejvýše nasazená a v prvním kole má volno. V kole druhém, které se bude hrát od 6. do 8. dubna, se přitom může potkat s jedním z hned tří týmů.

K trochu netradiční situaci došlo poté, co muselo být utkání mezi Izraelem a Rumunskem v playoff euro-africké zóny odloženo. V prvním kole ročníku 2018 se vítěz tohoto zápasu utká s Jihoafričany o postup do souboje proti českému týmu a šanci vybojovat postup do baráže.

„Podle losu to je hodně nečitelné. Víme, že proti Jižní Africe bychom hráli venku, ale zatím není dohraný zápas Izraele s Rumunskem. Zatím tak není jasné ani s kým bude hrát Jižní Afrika, ale budeme určitě fandit Rumunsku,“ podotýká Jaroslav Navrátil, který tak naznačil, který tým by nejraději viděl proti svému výběru v dubnovém klání. S Rumuny by totiž Češi hráli doma. „Nejpřijatelnějším soupeřem by byli Rumuni v České republice.“

„Jižní Afrika je kvalitní v tom, že má Kevina Andersona. Prvního hráče z té země, který hrál ve finále US Open. Na druhé straně Izraelci mají výborného Dudiho Selu a deblistu Erlicha a na betonu by byli velmi nepříjemným soupeřem,“ vyjmenovává silné stránky možných soupeřů. „Rumuni aktuálně prochází trochu krizí. Mají výborného deblistu Tecaua a kvalitního Copila, ale druhého hráče do singlu nemají. Z tohoto důvodu by byl nejpříjemnějším soupeřem Rumunsko,“ dodává.

Soupeře pro druhé kolo se Češi definitivně dozví 4. února, kdy skončí zápasy úvodního dějství.

Los 1. kola Světové skupiny (2. - 4. února)

Francie – Nizozemsko
Japonsko – Itálie
Španělsko -Velká Británie
Austrálie – Německo
Kazachstán – Švýcarsko
Chorvatsko – Kanada
Srbsko – USA
Maďarsko – Belgie