Rakety místo hokejek! Shapovalův "boj" o popularitu tenisu v Kanadě přináší ovoce!

- Jan Havlovic

Tenis v Kanadě v posledních letech stagnoval. Nyní to vypadá, že se tomuto sportu blýská na lepší časy. Na okruhu ATP září Milos Raonic a nyní i vycházející hvězda Denis Shapovalov, který promluvil i o tom, jak nesmírně těžké je se v jeho zemi vyrovnat populárnímu hokeji. „Mým cílem je zvednout popularitu tenisu v Kanadě,“ hlásí odhodlaně osmnáctiletý mladík.

V Kanadě byste těžko hledali oblíbenější sport. Hokej je z historického pohledu v Kanadě národním sportem a každý jiný sport je tak logicky odstaven na vedlejší kolej. To se nyní pokoušejí změnit zejména Raonic se Shapovalovem. „Chtěl bych, aby měla Kanada víc dětí, které si raději vezmou do ruky tenisovou raketu místo hokejky,“ říká odhodlaně Shapovalov.

Právě osmnáctiletý mladík se v posledních měsících postaral o to, že se v Kanadě mluví o tenise daleko více, než tomu bylo v minulých letech. „Myslím, že tomu poměrně pomáhám a doufám, že v tom budu pokračovat,“ pokračuje Shapovalov. Syn rusko-izraelských rodičů zazářil na srpnovém turnaji v Montrealu, kde došel až do semifinále.

Shapovalov se stal zároveň nejmladším tenistou historie, který se probojoval do semifinále turnaje Masters. „Slyšel jsem, že spousty lidí, které normálně tenis nezajímavá, tweetovali o mých zápasech,“ těší Kanaďana. „Inspiruje mě to a nutí mě to pracovat dál,“ dodává.

„Doufám, že budeme motivovat malé děti i nadále. Ať už je to Milos, Vasek nebo já,“ připomíná Shapovalov své reprezentační kolegy Milose Raonice s Vaskem Pospisilem, kteří drželi prapor kanadského tenisu v minulých letech a pokračují v tom i nadále.

„Máme několik skvělých hokejistů jako jsou Wayne Gretzky, Sidney Crosby a Connor McDavid. Lidé nyní objevují i to, že podobných úspěchů je možné dosáhnout také v tenise,“ všímá si aktuálně 51. hráč světového žebříčku.

Popularitu tenisu v Kanadě zvedlo také víkendové barážové utkání Davis Cupu v Edmontonu. Výběr kapitána Martina Laurendeaua porazil Indii, když se o rozhodující třetí bod postaral právě Shapovalov. Do Northlands Coliseum zavítala také jedna z největších hvězd NHL – tahoun místních Oilers Connor McDavid. Shapovalov se poté na svém twitterovém účtu pochlubil společnou fotografií.

Kanadský mladík je nyní v Praze, kde se společně s výběrem Světa připravuje na účast v Laver Cupu.