Ruská nevděčnost: Kafelnikov potopil dva mladé talenty

- Jan Havlovic

Ruský mužský tenis měl po US Open po delší době důvod k radosti. Nadějný Andrej Rubljov došel ve Flushing Meadows až do čtvrtfinále a dal fanouškům v Rusku naději, že se blýská na lepší časy. O týden později je však vše jinak. Nadějná parta teenagerů vedená Karenem Chačanovem totiž nezvládla baráž v Maďarsku. A kritici na sebe nenechali dlouho čekat.

Ruské federaci dorůstá skutečně výjimečná generace a největší stát světa čeká nejspíše blyštivá tenisová budoucnost. Talentovaní mladíci Karen Chačanov s Andrejem Rubljovem se již nyní prosazují na turnajích ATP. Na daviscupové scéně však mladé partě Igora Kunicyna chybí zkušenosti, což rozhodlo ve víkendové baráží v Maďarsku.

Výběr Ruska přijížděl do Maďarsku v pozici velký favoritů. Kapitán Kunicyn měl k dispozici i své dvě největší hvězdy Chačanova a o rok mladšího Rubleva. Po úvodním dnu byl stav nerozhodný 1:1, nicméně Maďaři dostali svého soupeře do úzkých vyhranou čtyřhrou.

Do důležité nedělní dvouhry nastoupil Karen Chačanov proti domácímu Martonu Fucsovicsovi, který se stal minimálně na pár hodin hrdinou země. Aktuálně 111. hráč světového žebříčku totiž dokázal Chačanova porazit ve třech setech a postaral se o to, že se Maďarsko podívá do Světové skupiny poprvé od roku 1996!

Na jedné straně obrovská euforie, na druhé straně smutek. Jak už v Rusku bývá zvykem, kritika se na mladý výběr kapitána Kunicyna začala valit ze všech stran. A to i ze samotného ruského tenisového svazu! „Těžko říci, jestli má tenhle tým vůbec nějakou budoucnost,“ šokoval svým prohlášením pro agenturu TASS Jevgenij Kafelnikov, bývalá světová jednička a současný viceprezident Ruské tenisové federace.

Kafelnikov zvolil poměrně šokující slova, která překvapila nejednoho tenisového fanouška. Je tak otázkou, jak na to zareagují právě Chačanov s Rubljovem, opory současného ruského výběru. Může se tak klidně stát, že při příštím daviscupovém utkání nominaci kapitána Kunicyna odmítnou.