Deblový pár Federer + Nadal je blízko! Fanoušci to chtějí, ví kapitán Borg

- Jakub Slunečko

Björn Borg byl světovou jedničkou, vyhrál jedenáct grandslamů a nesmazatelně se zapsal do tenisové historie. Jednašedesátiletý Švéd je nyní v Praze, kde bude v rámci premiérového ročníku Laver Cupu šéfovat týmu Evropy. „Když se podíváte na naše hráče, tak máme dobrý tým. Ale oni taky,“ uvědomuje si Borg sílu výběru Světa.

Na památné bitvy Björna Borga s Johnem McEnroem vzpomíná s radostí leckterý tenisový fanoušek. Souboj těchto dvou tenisových velikánů se odehraje i tento týden v pražské 02 aréně, i když jen z pozice kapitánů. „S Johnem jsme v kontaktu. Oba se na své role kapitánů těšíme,“ vyprávěl novinářům bývalý švédský tenista.

Borg má v týmu také dvě hrající legendy tohoto bílého sportu – Rafaela Nadala s Rogerem Federerem. Držitel jedenácti grandslamový trofejí nevyloučil, že by se oba mohli představit také ve čtyřhře. „Je to dost možné. Každý chce vidět Rogera s Rafou hrát debl,“ říká. 

Co čekáte od Laver Cupu?
Očekávám hodně dobrého tenisu. Každý z hráčů se těší, že bude hrát a každý chce vyhrát. Je to pěkný pocit vidět Johna na druhé straně jako kapitána. Oba máme v týmu dobré hráče, bude to zajímavé.

Cítíte se sebevědomě s Rafou a Rogerem v týmu?
Když se podíváte na naše hráče, tak máme dobrý tým. Ale oni taky. V tenise se může stát cokoliv. Hlavní je, že jsou všichni zdraví, těší se a jsou připraveni hrát. Bodový systém to může udělat hodně zajímavé. Může se rozhodovat až v neděli. I když v to nedoufám, rád bych vyhrál před nedělí. Ale nikdy nevíte.

Co říkáte na případné nasazení Rafaela Nadala a Rogera Federera do čtyřhry? 
Je dost dobře možné, že Rafa s Rogerem budou hrát jeden debl. Ale je důležité, kdo bude hrát kolik zápasů a kdy budou hrát. Debly budou velmi důležité, a navíc každý chce vidět Rogera s Rafou hrát debl.

Co vaše vzpomínky na Prahu?
Byl jsem tu jako hodně mladý hráč před mnoha lety, když jsme tu prohráli Davis Cup. Vlastně jsem tu hrál Davis Cup dvakrát. Byl jsem tu mnohokrát a mám tu hodně přátel. Vím, že tady ví o tenise hodně, mnoho dobrých hráčů vzešlo právě z Česka. Jsem rád, že jsem zpátky. A být tu jako kapitán, vidět ty hráče, co tu jsou a být součástí té soutěže je fantastické.

Jaký vás osobně pojí vztah s Rodem Laverem?
Jsem rád, že se tato soutěž jmenuje Laver Cup. Rod je jeden z nejlepších hráčů historie. Hrál jsem s ním párkrát, ale nikdy v době, když byl na vrcholu. Ale strávili jsme spolu hodně času v průběhu let. Rod je velký gentleman a je pro tenis velmi důležitý. Mám radost, že má vlastní soutěž.

Jaký máte plán na použití Tomáše Berdycha?
Tomáš hraje dobře. Je důležité ho mít v týmu, navíc v Praze. Určitě se na to těší. Je velmi důležitou součástí týmu k tomu, aby byl úspěšný.

Říkal vám něco John McEnroe před zápasem?
Bavili jsme se před pár týdny a oba se na role kapitánů těšíme. Jsme s Johnem přátele, známe se hodně dlouho. Pro mě i pro Johna je neuvěřitelné přijet sem do Prahy a být součástí takové skvělé akce.

Najdete si v Praze čas zahrát si Johnem tenis?
Myslím, že tu máme důležitější věci na práci. Musíme připravit tým, aby byl každý v dobré náladě i kondici. Nevím, jak John, ale myslím si, že nebudeme hrát. 

Chybí vám tenis?
Nechybí. Pořád se mu věnuju, sleduju ho a miluju ho. Mám syna, kterému je 15 a také hraje tenis. Dokud můžu být součástí tenisu, je pro mě důležitý. Kdybych ho neměl, bylo by to pro mě hodně smutné. Sleduju všechny skvělé hráče současnosti a být tady je pro mě fantastické.

Viděl jste film „Borg McEnroe“, který byl natáčen také v Praze?
Přesně tak, točilo se i tady. Já ani John jsme v tom nebyli nijak zapojeni. Film jsem viděl a hodnotím ho kladně. Všichni ale vědí, že je to fikce. Kdybychom do toho filmu byli zapojeni, bylo by to zábavnější. Ve filmu se objevuje i můj syn, který hraje mě, když mi bylo čtrnáct let. Je to zvláštní pocit vidět sám sebe na plátně. 

Scéna z Wimbledonu je točená v Praze, jak se vám líbí?
Praha je krásná. Těžko si představit Wimbledon v Praze, ale štáb odvedl dobrou práci.