Nosím Björnovy spodky, nikdy se nevytahají. McEnroe bavil po příletu do Prahy

- Jakub Slunečko

Stále výsostně svérázný a stoprocentně upřímný. Tak v úterý dorazil legendární John McEnroe do Prahy. Na rozhovory s médii si tolik nepotrpí, před Laver Cupem se ale mezi Čechy rozpovídal. I když byl po dlouhém letu viditelně unavený, směrem k víkendové akci kapitán týmu Světa bojovně řekl: „Chci vidět pravé soupeření, žádnou exhibici.“

McEnroe bude v O2 aréně šéfovat týmu Světa, který proti výběru Evropy rozhodně není favoritem. Osmapadesátiletý americký bouřlivák má ale ještě jednu speciální motivaci zvítězit. Její jméno je Björn Borg.

Staří rivalové z 80. let se v Praze poprvé utkají jako kapitáni soupeřících týmů při Laver Cupu. Na kurtu byli nesmiřitelní protivníci, v civilu ale hodně dobří přátelé, jak McEnroe českým médiím potvrdil. „Když jdu na kurt, tak nosím Björnovo spodní prádlo. Je skvělé, nikdy se nevytahá,“ smál se.

Borg totiž McEnroeovi zadarmo dodává oblečení vlastní značky, což jenom potvrzuje jejich dobré vztahy. Tenhle víkend ale na všechno zapomenou a vrátí se o čtyřicet let zpátky. Do dob, kdy chtěl jeden druhého za každou cenu porazit.

Jaké je to být v Praze?
V Praze jsem zatím moc nepobyl, tak jsem rád, že tady teď strávím celý týden. Vždycky jsem slyšel, že to je Paříž východu. Když se řekne Česko tak vím, že to bylo Československo. Protože jsem za své éry hrál proti hráčům z Československa. Laver Cup bude povedená akce. Jsem rád, že můžu být součástí.

K čemu tenis potřebuje Laver Cup?
Třeba Česká republika je zemí, která miluje týmové soutěže. Davis Cup poslední dobou v očích hráčů trochu upadá. Laver Cup na druhé straně dostane během pár dní nejlepší hráče světa na jedno místo. Ještě když hraje Roger Federer, tak má Laver Cup opravdu velkou šanci stát se významnou událostí.

Bude to v Praze exhibice, nebo se bude hrát na sto procent?
Já osobně chci vidět pravé soupeření. Nemyslím si, že exhibice v takovém formátu by vůbec mohla fungovat. Asi uvidíme i trochu jiné emoce od hráčů, protože najednou budou jeden tým.

Už máte v hlavě nějakou taktiku na víkendový zápas?
Zatím se pořád ujišťuju, že dokonale rozumím pravidlům. Protože já jsem většinou pravidla porušoval. Jako kapitán pak budu muset dobře vybrat ty správné hráče. Proto jsem přizval i svého bratra jako asistenta. Určitě nám dají příští dny ještě pořádně zabrat, než zvolíme správné hráče. Musíme naplno využít potenciál, protože Evropa je velkým favoritem.

S Björnem Borgem jste byli velcí rivalové. On je teď kapitánem týmu Evropy. Jak hodně ho chcete porazit?
Byli jsme rivalové i dobří přátelé a měli jsme spoustu nezapomenutelných zápasů. Oba chceme vyhrát, ale taky si oba přejeme, aby měl Laver Cup úspěch. Je to na hráčích, kolik do toho dají úsilí. Prvních pár ročníků rozhodne.

Jaký byl největší moment vaší rivality s Björnem Borgem?
Finále Wimbledonu v roce 1980. To byl nejslavnější a nejpamátnější zápas ze všech. Pořád se mě na něj lidé ptají, stokrát více než na ty ostatní.

Jste pořád v kontaktu?
Jsme, ale méně než bych si představoval. On žije ve Stockholmu a já v New Yorku. Máme své rodiny, moje děti už odrostly, některé jeho jsou pořád ještě malé. Už proti sobě nehrajeme a nevídáme se tolik, jak bych chtěl.

Jste pořád jako oheň a led, jak se o vás říkávalo?
Nejspíš ano. Jsem si ale osobně bližší, než si lidé myslí. Na dvorci jsme každý hráli zcela rozdílně, ale mimo kurt jsme si hodně podobní.

Prý nosíte jeho spodní prádlo, je to tak?
Nenosím ho do postele, ale když hraju tenis, tak ano. Bylo by divné to nosit do postele... Ale je výborné, nikdy se nevytahá. (smích)

Velkým rivalem pro vás byl i Ivan Lendl, jak na něj vzpomínáte?
Nebyli jsem nejlepší kamarádi na kurtu, nejsme ani teď a nikdy nebudeme. Ale myslím, že jsme se navzájem dostali do vyšších tenisových sfér. Respektuju, že do tenisu přinesl profesionalismus. Moc jsme se nemuseli, ale o to to bylo zajímavější.

Ve finále Frenc Open v roce 1984 jste s Lendlem prohrál poté, co jste vedl už 2:0 na sety...
Nejraději bych byl, kdybychom o tom nemluvili. Pořád to bolí.

Pořád vás to pronásleduje?
To je možná silné slovo. Pokud bych ale měl vybrat moji nejhorší porážku, tak by to byl tenhle zápas. O tom není pochyb.