Utíkat z potopené lodi je nedůstojné, říká Navrátil. Bude hrát Berdych?

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Po pátku těžko uvěřitelný scénář se bohužel naplnil. Výborně rozehraný barážový zápas v Holandsku Češi nakonec ztratili a sestoupili ze Světové skupiny Davis Cupu. Poprvé po jedenácti letech, kdy je do mezi elitu dovedl kapitán Jaroslav Navrátil. „Chci našim klukům poděkovat, nechali tam úplně všechno. Bohužel jsme sem žádné lepší hráče vzít nemohli,“ řekl Navrátil, který u týmu nejspíš končit nebude.

Chce se totiž loučit jako vítěz.

Je to smutně symbolické, že tahle krásná éra končí tam, kde před jedenácti lety začala – v Holandsku. Tehdy Češi postoupili do Světové skupiny a vrcholem všeho pak byly dva daviscupové tituly v roce 2012 a 2013. Možná až teď bude naplno doceněn jejich význam.

„My jsme si trochu zvykli, že jsme na špičce. Pořád jsme hráli nahoře, ale najednou jsme byli v baráži a čekali jsme, kdy to přijde. V nesprávný moment,“ věděl Navrátil potom, co jeho tým v Haagu ztratil nadějné vedení 2:0 na zápasy.

To se stalo Čechům vůbec poprvé v historii, a zrovna v tak důležité chvíli.

Klíčových faktorů pro návrat mezi elitu je několik: rychle se vzpamatovat a najít silnou sestavu pro příští rok, což by mohlo znamenat i účast Tomáše Berdycha nebo Radka Štěpánka.

Ale k tomu je ještě daleko. V neděli pořád ve slovech kapitána Jaroslava Navrátila převládalo hlavně obrovské zklamání.

Co teď cítíte?
Strašně mě to mrzí. Po pátku jsem říkal, že nás čekají ještě těžké dva dny a to se potvrdilo. Jirka Veselý na Haaseho nenašel správnou hru. V posledním zápase jsem opravdu věřil Lukáši Rosolovi. Po prvním setu sám říkal, že by neměl prohrát. De Bakker se pak ale strašně zlepšil, hlavně co se týče servisu. Nekazil důležité míče, jako kazil v pátek s Jirkou. Nebyla na něm vidět žádná nervozita. Lukáš v závěru nenašel odvahu. Musíme pogratulovat holandskému týmu, že dokázal zápas otočit. Na druhou stranu chci našim klukům poděkovat. Nechali tam úplně všechno.

Těžko se to teď hodnotí, ale udělal byste něco jinak?
Možná bych změnil čtyřhru, ale tam se toho moc nenabízelo. Měli jsme schůzku a Jirka Veselý řekl, že toho má dost a že chce být radši fit do zápasu s Haasem. Pokud by chtěl, tak by hrál. Když Berdych řekl, že jde hrát, tak hrál taky všechny dny. Otázkou je, jestli Jirka šetřil síly správně a jestli na Haaseho měl. To zpětně nevím.

Máte motivaci pokračovat dál jako kapitán?
Nechci utíkat z lodě, která se potopila. To by nebylo důstojné loučení. Zvážím to, ale nepředpokládám, že bych končil. Kluci pro záchranu udělali všechno, makali. Bude to teď pro mě nové a ne úplně jednoduché. Spadli jsme z výsluní, ale s tím se musíme srovnat. Dokázaly to jiné týmy a snad to dokážeme i my.

Jaké jsou vyhlídky Česka v první divizi Davis Cupu?
První divize je nesmírně kvalitní a když jsem viděl ty týmy, tak bude první kolo hrozně těžké. Dohodneme se, jestli bude hrát Tomáš Berdych. A taky záleží, jak na tom bude se zdravím Radek Štěpánek. Bez Berdycha a Štěpánka se hraje hrozně složitě. My nic lepšího nemáme. Je tam Zdeněk Kolář, který je 230. na světě. Tým má potenciál, když zůstane Veselý, Pavlásek nebo Jebavý a jeden mladší hráč k nim doroste. Teď je ale nemáme a nevím, kde je budeme hledat.

Jak to, že u žen je taková konkurence a muži strádají?
Sám jsem šéftrenér v Prostějově a vím, že pro kluky se dělá prakticky to samé co pro holky. Je to stagnace. Teď máme šikovné mladé kluky, šestnáctiletí třeba vyhráli mistrovstvá Evropy. Budeme si muset chvíli zvyknout a počkat, jestli nám kluci dorostou. Ale je potřeba si uvědomit, že Davis Cup je týmová hra. Když se nám podaří vychovat dalšího Berdycha, tak to neznamená úspěšný Davis Cup. A než ti mladí dorostou, tak Rosol už možná hrát nebude, Jirka bude mít kolem třicítky a tyhle generace se můžou minout.

Myslíte, že až teď se pořádně docení dva tituly, které jste vyhráli?
Ony u nás doceněné byly, ale nemyslím, že dostatečně vzhledem k tehdejší konkurenci. Klukům se v roce 2013 podařilo titul obhájit. Samozřejmě, že nehrál třeba Nadal nebo Djokovič, ale prostě to dokázali. Zvykli jsme si pak, že hrajeme na špičce. Pořád jsme hráli finále nebo semifinále, najednou to byla baráž a čekali jsme, kdy to přijde. Bohužel se to stalo v nesprávný moment, kdy jsme vedli 2:0 po prvním dni. Ale nějak to asi přijít muselo. A nemůžeme se divit, že Tomáš Berdych upřednostňuje něco jiného. Je mu 32 let a Davis Cup už dvakrát vyhrál. Beru to.

Jak je reálné, že v první divizi nastoupí právě Tomáš Berdych? Bavil jste se s ním už o tom?
O tom jsem se s ním zatím nebavil. Určitě to budu chtít řešit s ním i s Radkem. Bude s nimi chtít mluvit i pan Černošek. Uděláme všechno pro to, aby třeba v domácím prostředí nastoupili. Je to otázka jednání po sezoně. Ale my jako tým se budeme snažit, abychom se co nejdřív vrátili do Světové skupiny.