Veselý po porážce hledal cestu: Jsem citlivý člověk, bojuju sám se sebou

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Jednou by měl podle kapitána Navrátila převzít Jiří Veselý pozici tahouna daviscupového týmu. V Haagu vybojoval v pátek jeden důležitý bod, ten rozhodující ale nepřidal. Po porážce 1:6, 6:1, 3:6 a 4:6 od Robina Haaseho Veselý věděl, kam musí dál směřovat, aby očekávání příště naplnil. A doufal: „Všichni ví, že často bojuju spíš sám se sebou než se soupeřem. Věřím, že tenhle Davis Cup mi ukáže cestu.“

Souboj jedniček začal Veselý skoro hrozivě, když první set ztratil s Haasem 1:6. Nizozemec byl všude dřív a českého tenistu přehrával. Veselý se ale z nejhoršího vyhrabal a následně oplatil stejnou mincí.

Dál už to ale nešlo. „Škoda třetího setu, kdy jsem byl relativně nahoře,“ smutnil po zápase, který se stal druhým neproměněným mečbolem celého barážového střetnutí. Veselý se ale okamžitě snažil hodit všechno za hlavu a vyrazil fandit na lavičku Lukáši Rosolovi.

Když zvládne Rosol rozhodující dvouhru, může pak i Veselý hodnotit celý víkend pozitivně.

Jak těžká je porážka od Robina Haaseho?
Bolí to. Šel jsem na kurt s tím, že bych to rád dotáhl a udělal třetí bod. Bohužel jsem nezačal úplně skvěle. On na úvod hrál neuvěřitelně. Byl skoro všude, neudělal moc chyb a všechno vrátil. Škoda třetího setu, kdy jsem byl relativně nahoře, pak jsem ale přišel o podání zkaženou smečí a dvojchybou. Tam se bohužel zápas trochu zlomil. I když jsem bojoval dál, on narostl. Začal to hodně rozdělovat. Bral mi čas a bohužel jsem o podání zase přišel.

Jak na tom byl Haase po dvou odehraných dnech?
Už se nehýbal tak perfektně jako v pátek, ale tenhle hráč mi prostě nesedí. Máme podobný tenis a bylo pro mě strašně těžké dokázat být šikovnější. On mě chytrostí přehrál. Nenašel jsem za celé utkání správný recept. Zahrál skvělý zápas a bohužel zaslouženě vyhrál.

Snažil jste se během zápasu něco ve své hře změnit?
Nedokázal jsem úplně taktizovat. Celý zápas jsem se snažil hrát pořád ve stoprocentní koncentraci, což je těžké udržet po celou dobu. Pořád jsem tahal za kratší konec, musel jsem do toho dávat pořád úplně všechno a neměl jsem čas na změnu. Pořádně jsem nebyl ani jednou nahoře, abych měl náskok. Byl jsem i mentálně vyčerpanější, znervozněl jsem a udělal hloupé chyby, které mě stály minimálně třetí set a možná i celé utkání.

Jak hodnotíte ze svého pohledu celý víkend?
Můžu být spokojený jen tehdy, pokud získáme třetí bod. Je na Lukášovi, aby se to pokusil dorazit. Věřím, že to zvládne, odehrál už spoustu zápasů v Davis Cupu a vždycky to zatím zvládl. Sám za sebe jsem získal jeden důležitý bod, a byl to asi můj nejlepší výkon ze všech Davis Cupů. Rezervy tam určitě pořád jsou. Ale jsem rád, že jsem si dokázal tenhle víkend alespoň trochu užít a vypustit úplné nervy.

Podle kapitána Navrátila máte v budoucnu táhnout daviscupový tým. Co tomu ještě chybí?
Možná potřebuju fyzičku. Tím, že Davis Cup je tak mentálně náročný, tak i fyzické síly pak dochází rychleji. Já jsem jako člověk i hráč celkem citlivý. Všichni ví, že často bojuju spíš sám se sebou než se soupeřem. Věřím, že tenhle Davis Cup mi ukáže cestu. Musím se uvolnit a s klidnou hlavou jít do zápasů.