Obhájci titulu selhali. Argentina po prohře v Kazachstánu sestupuje

- Jan Vojkůvka

Zatímco loni slavila v Davis Cupu celkový triumf, letos Argentina zcela selhala a ze Světové skupiny padá do nižší divize. V barážovém utkání v kazašské Astaně prohráli obhájci titulu s domácím výběrem 2:3 na zápasy a minimálně na rok opouští elitní daviscupovou společnost.

Už první kolo, které se hrálo v únoru v Buenos Aires, přineslo pořádné překvapení. Argentina tehdy nepřetavila domácí prostředí ve výhru nad Itálií a po těsné porážce 2:3, kterou způsobil v rozhodujícím pátém utkání Ital Fabio Fognini (porazil Guida Pellu 2:6, 4:6, 6:3, 6:4, 6:2), čekala na Argentince cesta do baráže.

V souboji o udržení elitní příslušnosti si věřili. Vyfasovali sice nevyzpytatelný Kazachstán, ale papírově byli jasně lepší. Jenže opět se ukázalo, že v týmové soutěži papírové předpoklady zase tolik neznamenají.

Už v prvním kole se obhájci titulu museli obejít bez Juana Martina Del Potra, který navíc na začátku září oznámil konec v Davis Cupu. Del Potro tak neodcestoval ani do Astany. Přesto měli hosté velmi silnou sestavu v čele s 28. hráčem světa Diegem Schwartzmanem a 73. tenistou žebříčku Guidem Pellou.

Jednoznačným hrdinou barážového klání se však stal jiný muž. Domácí Michail Kukuškin, kterému patří 78. místo na světě, nastartoval svůj tým za senzačním postupem v pátek, když argentinskou dvojku porazil 6:7(5), 7:6(5), 6:2, 6:4.

Následně sice jednička Argentinců, Schwartzman, potvrdil roli favorita proti Dmitriji Popkovi, ale v dost možná klíčové sobotní čtyřhře hosté selhali a po porážce 7:5, 4:6, 5:7, 4:6 se dostali pod ohromný tlak. Před nedělními dvouhrami totiž prohrávali 1:2.

Přesto stále byli velkými favority. Schwartzman je o padesát míst na žebříčku výš než Kukuškin, navíc ho v posledním vzájemném střetnutí porazil. Ale v neděli bylo na astanském betonu všechno jinak.

Kukuškin pokořil favorita 6:4, 6:4, 7:6(2) a vybojoval klíčový třetí bod. Bod, který znamená návrat Kazachstánu do Světové skupiny.

Bod, který obhájce titulu z Argentiny posílá do euro-africké zóny.