Davis Cup: Rosol padl, Češi po 11 letech sestupují z elitní skupiny

- Jan Vojkůvka

Nizozemsku se povedl malý zázrak a domácí barážový duel s Českou republikou nakonec dokázalo otočit. V rozhodující pátém zápase nestačil Lukáš Rosol v souboji dvojek na domácího Thiema de Bakkera a podlehl mu 6:3, 4:6, 4:6, 4:6. Češi tak poprvé od roku 2007 sestupují ze Světové skupiny. Tam je v barážovém utkání právě proti Nizozemsku přivedl o rok dříve současný kapitán Jaroslav Navrátil.

Rosol rozhodující zápas prohrál

V bitvě o udržení ve Světové skupině se Lukáš Rosol střetl s Thiemem De Bakkerem. Rosol začal zápas parádně. Ke skvělému servisu přidal i velmi vydařený výkon na returnu. Soupeři dvakrát prorazil podání, sám mu nenabídl ani jeden brejkbol a vyhrál 6:3. Ve druhém setu se De Bakker výrazně zlepšil na podání. Začal mu do kurtu stále více padat první servis a Rosol se náhle nedokázal propracovat k důležitým brejkbolům.

Ty si naopak vybojoval právě Nizozemec v páté hře. Jeden z nich Rosol odvrátil, ale druhý De Bakker proměnil. Dějství následně doservíroval k vítězství 6:4.

Najít recept na De Bakkerův servis se Rosolovi nepodařilo ani ve třetím setu, ve kterém se opět nedostal k žádnému brejkbolu a nevynutil si ani jednu shodu. Nizozemský tenista naopak stále více potvrzoval, proč je bývalou světovou čtyřicítkou. Rosola navíc v sedmém gemu opět obral o podání a po výhře 6:4 vybojoval vedení 2:1 na sety. Nizozemsko bylo rázem jediný vyhraný set od postupu do Světové skupiny. Češi se naopak dostali na pokraj vyřazení.

Čtvrtý set byl i tím posledním v celém barážovém utkání. Rosol znovu brzy přišel o podání a pak těžko hledal recept na de Bakkera, který si před domácím publikem víc a víc věřil. Nizozemec nakonec zápas doservíroval a poslal Čechy do nižší skupiny Davis Cupu. 

Češi hráli pod kapitánem Navrátilem baráž celkem pětkrát. Čtyřikrát v ní dokázali zvítězit (2006 s Holandskem, 2007 se Švýcarskem, 2011 s Rumunskem, 2015 s Indií), teď v Haagu už se jim ale po výborně rozehraném duelu napodobit předchozí vítězství nepodařilo. 

Veselý prohrál první nedělní dvouhru
S úderem pravého poledne se na kurtu v nizozemském Haagu představili aktéři úvodní nedělní dvouhry. Domácí Robin Haase dokázal v souboji s Jiřím Veselým urvat důležité vítězství po setech 6:1, 1:6, 6:4, 6:4 a srovnat stav zápasu na 2:2. Vynutil si tak rozhodující pátý duel.

„Bolí to. Šel jsem na kurt s tím, že bych to rád dotáhl a udělal třetí bod. Bohužel jsem nezačal úplně skvěle,“ mrzelo Veselého. „On na úvod hrál neuvěřitelně. Skoro všechno dal prvním servisem. Přišlo mi, že mi relativně dobře četl podání. Míče až tak neletí a byl vlastně všude, neudělal moc chyb, všechno vrátil.“

Úvodní dějství nezastihlo Jiřího Veselého zrovna v dobrém rozpoložení. Český tenista se při každém gemu na servisu dostal pod tlak a čelil brejkbolům. Napoprvé sice dokázal problémy zažehnat, ale v dalších gemech patřil kurt už jen fantasticky hrajícímu Haasemu. Veselý v prvním setu prohrál 1:6 a snažil se především rychle oklepat do dalšího průběhu střetnutí.

To se mu také povedlo. Do druhé sady vlétl Veselý vedením 3:0 a za stavu 4:1 podruhé prorazil Haaseho servis. Výhrou 6:1 tak oplatil domácímu hráči porážku z prvního dějství a srovnal skóre zápasu. Velká bitva začala se startem třetího setu. Oba tenisté si dlouho drželi podání a ani jeden z hráčů nepouštěl svého soupeře k brejkbolům. To porušil až v osmé hře Veselý, který Haasemu nabídl dvě příležitosti k zisku svého podání a Nizozemec toho s chutí využil. Vzápětí set doservíroval a dostal se do vedení 2:1 na sety.

Rozjetého Haaseho bylo v tu chvíli už těžké zastavit. Nizozemský tenista pokračoval ve výborných výkonech na servisu, nepouštěl Veselého k brejkbolům a sám se na returnu v každém gemu dostával do vlastních menších či větších šancí. V pátém gemu sice nevyužil dva brejkboly, ale v sedmém se už prosadil. Prorazil Veselého servis a brejk potvrdil.

První mečbol Haase vybojoval hned záhy při podání Veselého. Povinný gem však Čech nakonec zachránil a ještě bojoval o zvrat. Jenže domácí tenista, hnaný zaplněnou arénou, se už o vítězství obrat nenechal a duel doservíroval.

„Hrál spoustu kraťasů, u kterých jsem na začátku nevěděl, jak je zpracovat,“ přiznal problémy český tenista. „Škoda třetího setu, kdy jsem byl relativně nahoře, jeden gem jsem měl 0:15, zkazil lehčí forhend po čáře a pak ještě jeden, tam jsem trochu znejistěl, pak přišel o podání zkaženou smečí, dvojchybou, dva relativně lehké forhendy. Tam se bohužel zápas tak trochu zlomil, i když jsem bojoval dál, on narostl, začal hrát ještě víc u čáry. Byl jsem překvapený, že mi to rychle kontroval zpátky. Začal to hodně rozdělovat. Bral mi čas. Vytvořil si výhodu. Bohužel jsem o podání znovu přišel.“

Nizozemsko - Česko 3:2
Pátek, 15.9.2017
Thiemo de Bakker (408.) – Jiří Veselý (59.) 6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 4:6
Robin Haase (39.) – Lukáš Rosol (192.) 7:6(5), 3:6, 2:6, 6:3, 5:7

Sobota, 16.9.2017
Haase, Middelkoop – Jebavý, Pavlásek 4:6, 6:4, 7:6(1), 6:4

Neděle, 17.9.2017
Robin Haase (39.) – Jiří Veselý (59.) 6:1, 1:6, 6:4, 6:4
Thiemo de Bakker (408.) – Lukáš Rosol (192.) 3:6, 6:4, 6:4, 6:4

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

16.9.
V neděli se bude makat! Kapitán Navrátil a jeho přísliby do budoucna

Přešlapy? Nahlásili nám jich až moc, shodli se Češi. V neděli snad bude oslava

Davis Cup: Čechy čeká nedělní drama. Jebavý s Pavláskem ve čtyřhře neuspěli

Veselý skoro v slzách, Rosol si dal říct. Jak kapitán vykouzlil vedení 2:0

Češi pod Navrátilem v deblu září. Na Nizozemce vyrukují s Jebavým a Pavláskem

15.9.

FOTO: Češi se vyfikli na banket. Od Holanďanů dostali steak a tulipány

Jednička Veselý si pochvaluje atmosféru v týmu: Hecujeme se a každý chce vyhrát!

Davis Cup: Češi vedou 2:0! Rosol po parádním výkonu zdolal Haaseho a přidal druhý bod

Veselý napínal až k prasknutí. Největší vítězství v Davis Cupu, oddychl si

Budil jsem se v noci a nevěřil, řekl spasitel Rosol. Pak poklekl na holandskou antuku

14.9.

Vypečení Holanďani. Češi se divili, co jim přes noc provedli s antukou

Los Davis Cupu: Do boje půjde jako první Veselý, Rosol týmovou dvojkou

Navrátilovo Holandsko. Od baráže k baráži a snad zase úspěšně

Rosol může být zase milován. V Haagu má další daviscupovou šanci

V Haagu se na Čechy žene bouře. Tak jako v roce 1925

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude