Francie s Austrálií mají na dosah postup do finále. Argentině hrozí sestup

- Jan Vojkůvka

Složení finále letošního ročníku Davis Cupu se začíná pomalu, ale jistě, rýsovat. Sobotní čtyřhry poslaly do vedení v semifinálových zápasech Francii a Austrálii, kteří jsou před nedělními dvouhrami žhavými aspiranty na boj o salátovou mísu.

Francie, která bojuje v Lille se Srbskem, se v pátek mohla opřít o svou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu, který, po překvapivé prohře Lucase Pouilleho s Dušanem Lajovičem, zachránil z pohledu Francouzů situaci. Lasla Djereho porazil hladce 3:0 na sety a nastartoval francouzskou pouť za postupem do finále.

Klíčovým zápasem se ve vyrovnaném souboji stala čtyřhra, v níž vítěz vybojoval pomyslné mečboly. A podle očekávání byli lepší domácí sehraní deblisté Pierre Herbert s Nicolasem Mahutem. Ti si po setech 6:1, 6:2, 7:6(3) poradili se srbským párem Krajinovič, Zimonjič a strhli vedení na stranu svého týmu.

Do vedení 2:1 se po čtyřhře dostali také v druhém semifinále Australané, kteří bojují v Bruselu s Belgičany. Domácí měli v pátek obrovskou šanci, jak se dostat do vedení 2:0, ale na výhru Goffina nedokázal navázat Darcis, který sice vedl nad Kyrgiosem 2:1 na sety, ale nakonec se před uměním australského bouřliváka musel sklonit.

A sklonit se musel i belgický pár Ruben Bemelmans s Arthurem De Greefem, kteří v sobotním deblu nestačili na Johna Peerse a Jordana Thompsona. Australané po výhře 6:3, 6:4, 6:0 vybojovali důležitý bod v boji o postup do listopadového finále.

Semifinále Davis Cupu
Francie - Srbsko 2:1
Lucas Pouille - Dušan Lajovič 1:6, 6:3, 6:7(7), 6:7(5)
Jo-Wilfried Tsonga - Laslo Djere 7:6(2), 6:3, 6:3
Herbert, Mahut - Krajinovič, Zimonjič 6:1, 6:2, 7:6(3)

Belgie - Austrálie 1:2
David Goffin - John Millman 6:7(4), 6:4, 6:3, 7:5
Steve Darcis - Nick Kyrgios 3:6, 6:3, 7:6(5), 1:6, 2:6
Bemelmans, De Greef - Peers, Thompson 3:6, 4:6, 0:6

Argentina je na pokraji sestupu
Obhájci loňského titulu z Argentiny se nedokázali prozatím srovnat se ztrátou své hlavní opory Juana Martina Del Potra a po porážce v prvním kole se dostali do problémů i v baráži. V té po sobotní čtyřhře prohrávají 1:2 na zápasy a na Guida Pellu s Diegem Schwartzmanem.

V problémech jsou také Rusové, kterým příliš nepomáhá ani účast čtvrtfinalisty US Open Andreje Rubljova. Po jeho páteční porážce ztratili ruští tenisté nečekaně bod, který by se jim momentálně hodně hodil. Ve čtyřhře totiž Kravčuk s Medveděvem prohráli a v klání s Maďarskem jim hrozí sestup.

Blízko sestupu jsou také Švýcaři, kteří se nemohou opřít o své největší hvězdy a kvartet Bodmer, Margaroli, Laaksonen a Chiudinelli prohrávají s Běloruskem 1:2 na zápasy.

Průběžné výsledky baráže Davis Cupu
Nizozemsko - Česko 1:2
Kazachstán - Argentina 2:1
Kolumbie - Chorvatsko 1:2
Švýcarsko - Bělorusko 1:2
Portugalsko - Německo 1:2
Japonsko - Brazílie 2:0
Maďarsko - Rusko 2:1
Kanada - Indie 2:1