Přešlapy? Nahlásili nám jich až moc, shodli se Češi. V neděli snad bude oslava

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Drama v Haagu bude pokračovat do neděle. Český deblový pár Adam Pavlásek, Roman Jebavý nakonec ztratil dobře rozehraný zápas s Robinem Haasem a Matwém Middelkoopem a rozhodovat tak budou nedělní dvouhry. Oranžový fanouškovský kotel, spousta nahlášených přešlapů i nervozita Romana Jebavého, na konci pak radující se Holanďani. Barážové napětí se za stavu 2:1 pro Čechy stupňuje.

Vystoupení Adama Pavláska a Romana Jebavého lze brát jako nezdar, ale přeci jen trochu i jako úspěch. I když české duo nevyhrálo, v téměř tříhodinovém zápase znavilo domácí jedničku Robina Haaseho, který v neděli musí porazit Jiřího Veselého.

Jinak ale velká škoda, že Češi dobře rozehraný duel po vítězném prvním setu nedotáhli. Vypořádat se museli nejenom s nepřízní publika, ale i s množstvím zahlášených přešlapů. Chyb nohou bylo na české straně až osm, což při prvních servisech působilo potíže. „Občas mi přešlap písknou, ale dneska to byl extrém,“ řekl Roman Jebavý.

Oba deblisti ale přiznali, že zápas se rozhodoval jinde. A litovali, že nadějný začátek nedotáhli do zdárného konce.

Kde se zápas lámal?
AP: Strašně zlomový byl podle mě tiebraek třetího setu, který jsme prohráli. Je to škoda. Do zápasu jsme nastoupili skvěle, hned získali brejk, což jsme potřebovali. Middelkoop, který byl ze začátku trochu slabší, se potom rozehrál. Haase mu strašně pomohl tím, že nedělal chyby. Škoda, že jsme prohráli, ale takový je tenis. Budeme věřit, že to kluci v neděli doklepnou potřebným třetím bodem.

Je výhodou, že jste alespoň Haaseho unavili?
AP: To byl náš plán. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát, ale když ne, tak aspoň zůstat na kurtu co nejdéle, aby se Haase trochu zatavil.

Romane, jaká to byla premiéra?
RJ: Odehráli jsme vyrovnaný zápas a byli jsme kousek od toho, abychom utkání ve druhém nebo třetím setu zlomili na naši stranu. V obou sadách jsme měli šanci vyhrát. Byly tam vyrovnané míče, ale my bohužel všechny prohráli. Tím oni vyrostli a my jsme trochu upadali. Pocit ze zápasu mám celkem dobrý, jen škoda, že to neskončilo vítězně. Nevěděl jsem, co čekat. Při tréninku jsem se celý týden cítil super, ale když tam jsou lidi, je to jiné.

Ztěžkla vám ruka?
RJ: Občas jsem měl momenty na servisu, kdy mi ruka ztěžkla. Ale většinou jsme to zvládli a pokračovalo se ve vyrovnaném zápase. Oni ale neudělali chybu. My si museli všechno uhrát a soupeři měli o něco méně výpadků.

Trápily vás taky chyby nohou, kterých jste se dopustili podle čárových snad osmkrát. Zažili jste něco takového?
RJ: No, bylo jich hodně, to se mi ještě nestalo. Občas mi přešlap písknou, ale dneska to byl extrém. Nevím, jestli jsem je všechny udělal.

AP: Já měl svůj premiérový přešlap. Paradoxně ne do kurtu, ale prý levou nohou přes střed, podával jsem zprava blízko středu a stoupl si na druhou půlku. Pokud to lajnový za mnou vidí, proč ne. Když to ale porovnáme, tak jim pískli snad jenom jeden a nám asi osm a vždycky na první servis. Oni hrají doma, s tím člověk nemůže nic dělat. Jestli byl, nebo nebyl, to nevíte.

Romane, i když zápas nevyšel, užil jste si premiéru?
RJ: Už dopředu se mi ozvala spousta lidí. Davis Cup je přeci jen něco jiného než turnaje a víc se o něm píše. Snažil jsem se všechno nějak tlumit, nemyslet na to. Škoda, že jsme nevyhráli. Pocity ze zápasu jsou smíšené. Byl to solidní debl, ale prohráli jsme. Teď doufat, že kluci přidají třetí bod a bude to zase veselejší.

AP: A bude oslava!