FOTO: Češi se vyfikli na banket. Od Holanďanů dostali steak a tulipány

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Na tradiční daviscupový banket se český tým vydal ve středu do krásných lázní Kurhaus, které leží přímo na pláži v Haagu. Zatímco venku zuřila bouře a zdvihaly se hrozivé vlny, Češi si uvnitř společně s Nizozemci užili dobrou večeři nebo nováčkovské projevy. Na české straně se ho na jedničku zhostil Roman Jebavý.

„Roman to zvládl naprosto bez problémů, byl to jeden z delších nováčkovských projevů. Navíc v angličtině. Žádné nervy, žádný stres,“ vysekl Jebavému poklonu mluvčí daviscupového týmu Karel Tejkal.

Takový počin není rozhodně tradicí. Tenisté, jakkoliv jsou zvyklí hrát před fanoušky, mají často při nováčkovských projevech trému a nevyloudí ze sebe víc než pár slov.

Sedmadvacetiletý Jebavý se ale uvedl skvěle. Společně s parťáky z daviscupového týmu se sladil do stejného tmavého obleku s bílou košilí, jenom kapitán Navrátil zvolil odlišnou kombinaci s červenou kravatou.

V nádherném komplexu lázeňského hotelu Kurhaus celá akce trvala kolem hodiny a půl. Kromě projevů přišla na řadu i večeře. Nizozemci pohostili český tým nejprve marinovaným tuňákem, jako hlavní chod pak naservírovali steak s gratinovanými brambory. Na konec nechyběl sladký zákusek, se kterými si místní umí tradičně hodně pohrát.

Po dobré večeři přišlo na řadu vzájemné obdarování obou týmů. Češi předali Nizozemcům oblíbený dárek – loutky. Barážový soupeř byl taktéž originální a výběru kapitána Navrátila předal pro Holandsko symbolické sazečky tulipánů.

Večer ubíhal v poklidné atmosféře. Příjemnější byl o to více, že z auly lázní zúčastnění sledovali bouři, která se v těchto dnech o Haag nepříjemně otírá. Před silným větrem i několikametrovými vlnami ale byli všichni v klidu a bezpečí.

Příjemný večer skončil v deset hodin večerkou, po které se Češi vydali do postele. Ráno je před losem čekal ranní trénink, na kterém se dozvěděli, co hezkého jim místní provedli s antukou. Konec úsměvů, boj o setrvání v elitní skupině Davis Cupu začíná.


Galerie