Souboj králů: Šest důvodů, proč je letos Nadal lepší než Federer?

- Jan Vojkůvka

Letos se spolu Roger Federer a Rafael Nadal utkali třikrát a ve všech případech se radoval z vítězství švýcarský tenista. Španěl však přesto drží mnohé primáty, kterými svého přítele i největšího konkurenta převyšuje. Po zisku šestnáctého grandslamového titulu v kariéře upevnil svou pozici světové jedničky a nechává svého soupeře za sebou. Rozdělili jsme tři zásadní rozdíly na šest důvodů, proč tomu tak je.

Důvodů, proč Rafael Nadal převyšuje Rogera Federera, je hned několik. Stejně tak existuje spousta důvodů pro příznivce švýcarské superhvězdy, proč jejich oblíbenec je "až" ten druhý. Jedna z vrcholných bitev měla nastat v semifinále US Open. Do něho však Federer postoupit nedokázal a Nadala počtvrté v sezoně vyzvat nemohl.

Třikrát ho přitom už letos porazil, z toho dvakrát ve finále. Podstatnou část roku měl naběhnuto k tomu, aby na konci sezony mohl být opět světovou jedničkou. V mnoha ohledech byl lepší a úspěšnější než Nadal. Prohrál jen čtyři zápasy, přesto v konečném hodnocení je Federer o něco horším než Nadal. Proč tomu tak je?

1) US Open a americké betony
Letní zápolení na severoamerických dvorcích, ač tomu nic nenasvědčovalo, nakonec vyznělo ve Federerův neprospěch. Nejen, že vypadl už ve čtvrtfinále US Open, ale také musel vynechat generálku v Cincinnati a jeho do té doby výtečná sezona doznala výrazných trhlin. Zdraví v klíčových okamžicích nedrželo tak, jak by potřeboval.

Zato Nadal ve svých jednatřiceti letech prokázal, že už dávno není jen antukovým králem. Kromě Wimbledonu, kde skončil už v osmifinále, dokázal celou sezonu hrát na vrcholu, postupoval pravidelně do finálových bojů a na US Open předvedl nejlepší tenis, mimo antukové dvorce, za dlouhá léta.

2) Antuková sezona
I tak ale právě antuka Nadala doslova nakopla směrem k postu světové jedničky. Jeho bilance činila 24 výher a tituly z French Open, Madridu, Barcelony a Monte Carla. Rázem si vypracoval na Federera náskok, se kterým operuje doposud.

Do dubna tolik suverénní Federer, který kromě Australian Open ovládl i Masters v Indian Wells a Miami, totiž kompletní antukovou část sezony vynechal. Tento krok, kterým pošetřil síly na trávu a dopomohl si jím k devatenáctému grandslamu v kariéře, Švýcara paradoxně mohl připravit o pozici na trůnu.

3) Zdraví
Měsíční pauza od finále Wimbledonu do turnaje v Montrealu se neukázala být dostatečná. Federer sice postoupil do finále kanadského podniku, ale kvůli zdravotním problémům se zády prohrál a na US Open se jeho tenis vůbec nepodobal suverenitě z předchozích grandslamových turnajů.

To o pět let mladší Nadal, jenž stejně jako jeho velký soupeř prožívá jednu z nejlepších sezon kariéry, se po celý rok úspěšně vyhýbá zraněním, drží parádní formu a jen těžko si lze představit, že by svůj náskok 1960 bodů promrhal. Ač třikrát prohrál, přesto je letos Nadal lepší než Federer.