V Haagu se na Čechy žene bouře. Tak jako v roce 1925

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z HAAGU: Na pláži v Haagu seděl před 130 lety Vincent Van Gogh a štětcem vášnivě zaznamenával, jak bouře žene vlny na chatrnou rybářskou bárku. Velice známý obraz dnes světově proslaveného malíře znázorňuje, do jaké situace přijel tenhle týden tým kapitána Navrátila. Nizozemci chtějí Čechy v domácím prostředí převrhnout a porazit. A na víkend tady ještě ke všemu symbolicky hlásí bouřky.

Od moře už ve středu vane vítr silný tak, že je sotva slyšet slova. Dál ve městě dokonce láme menší stromy a lety na přilehlém letišti nabírají několikahodinová zpoždění. Pláž, kde kdysi sedával a tvořil Van Gogh, je hlavně v létě plná turistů, teď ale působí nevlídně.

Jenom o pár set metrů dál se rozkládá areál antukových tenisových kurtů. Dřív to byla jenom rybářská vesnička, teď je Scheveningen součástí Haagu a každoročně se tady v červenci koná challenger The Hague Open. Jeden z kurtů tady má zajímavé jméno – Robin Haase.

To jen dokazuje popularitu, jaké se nizozemská tenisová jednička v Haagu těší. Ještě aby ne, když se tady Robin Haase dokonce narodil. Ve svém městě chce být on ten hlavní, kdo proti Čechům v barážovém zápase Davis Cupu celou bouři rozpoutá.

„Jsme ještě silnější než v posledním utkání proti Bosně,“ řekl 39. hráč světa o posledním vítězném zápase, které vyneslo Nizozemsko do baráže o elitní skupinu.

„Máme velkou šanci přes Čechy postoupit. Byla by to pro tuhle skupina velká odměna,“ hlásí zase sebevědomě holandský kapitán Paul Haarhuis. Jeho tým vyzve Čechy v útulné hale s antukovým kurtem. Do tohoto malého nizozemského „kotlíku“ by se mělo vtěsnat 3 500 lidí oděných převážně v národní oranžové barvě.

Jak hlasití proti českému týmu domácí fanoušci budou, poznají všichni účastníci až v pátek. Kolem haly se zatím prohání celkem mírumilovní jedinci na kolech. Ve městě panuje naprostý pořádek i díky tomu, že ve městě sídlí holandský král, parlament, vláda nebo slavný soudní dvůr.

Holanďanům každopádně před víkendovým daviscupovým střetnutím sebevědomí nechybí. Navíc předpověď počasí v Haagu symbolicky hlásí na víkend bouřky.

Na straně českého týmu je ale pohled do historie – Nizozemsko poprvé a naposledy porazilo Čechy v roce 1925. Kapitán Jaroslav Navrátil bude mít každopádně bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka co dělat, aby českou výpravu tentokrát nenechal v rozbouřeném Haagu převrhnout. 

Zpravodajství z nizozemského Haagu den po dni:

13.9.

Jebavý a čtyřhry s českými parťáky: Největší titul kariéry, grandslamy i křivda ve finále

12.9.

Navrátil o Nizozemcích: Tah s antukou jim vyšel. Haasemu hrát do bekhendu

FOTO: Hala pro Davis Cup? Areál haagské vysoké školy – oděný do blyštivých barev

11.9.

Tým je kompletní! Davis Cup je čest a výzva, říká Rosol. Doufá ve výkonnostní restart

První setkání s antukou v Haagu: Útulná hala a pomalejší kurt, hodnotí Veselý

Nováčkovské rituály? Snad bez tance a zpěvu, přeje si Jebavý 

10.9.
Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

Češi odletěli do Nizozemska. O dvojce se rozhodnu do středy, hlásá Navrátil. Vítěz US Open hrát nebude