Rafael vyrovná devatenáct titulů Federera, říká loučící se Toni Nadal

- Jan Havlovic

Tak pevné spojení strýc – synovec byste na světě hledali zřejmě jen stěží. Pro Rafaela Nadala je jeho strýc Toni vším. Hlavně díky němu je tam, kde je! Šestapadesátiletý Španěl dopředu avizoval, že to je jeho poslední sezóna v týmu svého synovce. „Je to má poslední sezóna s Rafaelem, a tak není lepší způsob, jak ukončit naší spolupráci, než takto,“ říká spokojeně po vítězném US Open.

Tenisová pohádka má svůj happyend. Přesto mohlo být vše jinak. Nadal ještě v závěru loňského roku paběrkoval se zraněním, ale ukázal srdce velkého bojovníka. Ze všech lapálií se dostal a v tomto kalendářním roce opět stanul na tenisový vrchol. „Jsem opravdu šťastný, že mohu vidět mého synovce vyhrávat tolik trofejí,“ přiznává Toni Nadal, který své poslední grandslamové finále svého synovce prožíval stejně intenzivně, jako by bylo jeho první.

Nadal vyhrál svůj šestnáctý grandslam. Naskýtá se otázka, zdali dokáže vyrovnat svého soka Rogera Federera, který má ve své vitríně o tři trofeje z turnajů velké čtyřky více. Toni Nadal o tom však nepochybuje. „Myslím, že se to stane. Rafa bude startovat ještě několikrát na French Open a věřím, že další tituly přijdou,“ cituje Toniho Nadala web tennisworldusa.org.

Zlý jazykové Rafaelu Nadalovi často předhazují, že umí zahrát dobře pouze na antuce. Na nedávném US Open však vyslal svým kritikům třetím titulem z New Yorku ráznou odpověď. „Rafa vyhrál první turnaj na tvrdém povrchu od roku 2014,“ připomíná Nadalův strýc. Z dosud poslední trofeje na tvrdém povrchu se Nadal radoval na začátku roku 2014 v Dauhá.  

Na tvrdém povrchu se odehrají i blížící se turnaje v Basileji, Paříži a v Londýně, kde se uskuteční Turnaj mistrů. Toni Nadal si je vědom, že Roger Federer bude mít na těchto podnicích mírnou výhodu, zároveň však nepochybuje o kvalitách svého synovce. „Myslím si, že Rafa je na takové úrovni, že si rovněž povede velmi dobře,“ vyhlíží šestapadesátiletý Španěl závěr sezóny.

Půjde zároveň o poslední turnaje, během kterých bude strýc Toni součástí Nadalova týmu...