Tenisový bizár v Turecku! Rus vypálil rybník sázkařům

- Johan Čáp

Takový zápas se jen tak nevidí. Souboj mezi Turkem Cemem Ilkelem a Rusem Šalvem Džahanšjou v prvním kole challengeru v Istanbulu totiž připravil pro všechny diváky neočekávatelný vývoj. Oba tenisté si v devatenácti gemech z celkových šestadvaceti nedokázali udržet podání. A aby byl fascinující příběh utkání úplný, do dalšího kola postoupil ruský hráč, jenž byl o takřka osm set míst níže než jeho soupeř.

Pro sázkaře bývají takovéto zápasy noční můrou. Kurzy vypsané před zápasem neznamenají na jeho konci zhola nic. Challenger v turecké metropoli Istanbulu zažil ovšem ještě větší „bizár“. Obrovského překvapení totiž dosáhl 1072. muž singlového žebříčku, když porazil domácího mladíka Cema Ilkela (228.). Tedy stejného hráče, který se na nedávném US Open dostal do druhého kola kvalifikace a právě ve Flushing Meadows si stihl zatrénovat s aktuální světovou devítkou Grigorem Dimitrovem.

Takováto selhání favoritů se sice stávají celkem pravidelně, ovšem duel těchto dvou ukázal ještě jinou stránku tenisu. Ani jeden ze soupeřů neukázal zrovna nejlepší úspěšnost servisu, což vyplynulo v těžko uvěřitelných 19 brejků. Z 26 gemů!

Hned prvá sada byla přehlídkou neúspěchů a překvapení. I díky třem vyhraným gemům při vlastním podání se však mohl radovat ruský hráč, a to i přesto, že přesně podle hlavního trendu celého zápasu proměnil svůj setbol až napotřetí, když sadu ovládl v poměru 6:2.

V druhém setu se sice Turek považovaný za jednoho z největších talentů své země vzpamatoval, když sebral protivníkovi třikrát podání a dokázal srovnat na 1:1 na sety, nicméně to hlavní mělo teprve přijít. Devět her v řadě do stavu 4:5 v neprospěch Ilkela totiž ani jeden z „protagonistů“ nedokázal vyhrát gem při vlastním servisu! Celý souboj pak po více jak dvou hodinách nakonec uzavřel Džahanšja v kontextu předchozího vývoje dost paradoxně. Udržením svého podání.

Celý příběh pak dokresluje zajímavá souvislost, Rus se sice prokousal jako jediný nenasazený do finále kvalifikace, jenomže to pro něj měla být po porážce konečná. Do hlavní soutěže se pak dostal až jako lucky loser.