Češi v akci: Kvitová porazila Šafářovou i podeváté, Berdych v Halle neuspěl

- Jan Havlovic, David Soumar

Úterní program nabízí z pohledu českého fanouška doslova tenisové žně!. Do travnaté části sezony vstoupil Tomáš Berdych zápasem s Marcosem Baghdatisem. Duel prvního kola ovšem nezvládl a padl po dvou tiebreacích. V anglickém Birminghamu byly na programu dva ryze české souboje, plán ovšem zkomplikoval déšť.

Česká tenisová jednička, Petra Kvitová, si po francouzském French Open naordinovala více než čtrnáctidenní odpočinek. Stejný program zvolila i Lucie Šafářová, která se v zápase s Kvitovou chtěla pokusit o první vítězství nad touto soupeřkou. Kvitová totiž v dosavadních osmi zápasech svou krajanku vždy porazila. "Hrály jsme spolu celkem osmkrát. Známe se velmi dobře, občas je to zkrátka o psychice," uvedla česká tenisová jednička. Do utkání vstoupila lépe aktuálně jedenáctá hráčka světového žebříčku, která rychle vedla 3:0. Tento náskok uhájila až do konce první sady, kterou ovládla 6:3.

Ve druhém setu rodačka z Fulneku pokračovala v dobrém výkonu a po zisku čtyř her v řadě se dostala do vedení 4:1. Šafářová se pokoušela dostat zpět do utkání, avšak to Petra nedovolila a po výsledku 6:3, 6:2 si zajistila postup do další fáze turnaje. Po utkání česká tenisová jednička hýřila úsměvy. "Bohužel, travnatá sezona je velmi krátká. Přála bych si, aby byla o mnoho delší," uvedla pátá nasazená hráčka, která se v osmifinále utká s Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska.

Program travnatého turnaje v Birminghamu okoření druhý ryze český souboj v podání čerstvé vítězky turnaje v Nottinghamu – Karolíny Plíškové s Barborou Strýcovou. I když aktuální forma mluvila jasně pro Karolínu Plíškovou, Strýcová si uzmula první sadu a ve druhé vedla 6:5. Pak ale musel být duel přerušen pro déšť. Ani ten ale Strýcovou nezastavil. Po návratu na kurt zvládla druhou sadu v tiebreaku a slaví postup. 

Berdych v Halle končí na raketě Baghdatise

Mužská tenisová jednička, Tomáš Berdych, si pondělní program zpestřila čtyřhrou po boku Marcela Granollerse. Česko-španělský pár si dokázal poradit s dvojicí Huey/Mirnyj. Víc se však Berdych soustředil na své představení ve dvouhře. V prvním kole na něj číhal Marcos Baghdatis. I když měl český dlouhán s hráčem z Kypru aktivní bilanci, do druhého kola neprošel. Baghdatis duel ovládl ve dvou tiebreacích. 

Kromě atraktivních dvouher byla dnes na programu pro české fanoušky i jedna atraktivní čtyřhra, ve které se představili Radek Štěpánek a Nenad Zimonič proti bratrům Zverevovým. Zápas byl velmi vyrovnaný, když první set vyhrála německá dvojice v tiebreaku, přičemž ten druhý ta česko-srbská poměrem 6:4. Rozhodoval tak super-tiebreak, ve kterém měl Štěpánek se Zimoničem dohromady 5 mečbolů (přičemž 2 při vlastním podání), ale ani to však nestačilo a nakonec podlehli po obrovské bitvě 17:19.

Jiří Veselý slaví postup do druhého kola turnaje v Queen's Club. Český tenista, který po neúspěšné kvalifikaci postoupil do hlavní fáze soutěže jako tzv. lucky loser, v prvním kole podstoupil těžkou bitvu s Francouzem Jeremy Chardym. O osudu prvních dvou setů musel vždy rozhodnout tiebreak, přičmež první ovládl Veselý a druhý jeho soupeř. Rozhodující třetí set byl vyrovnaný do stavu 2:2, kdy Čech prorazil podání svého soupeře a získaný náskok udržel až do konce utkání.

V dopoledních hodinách se na challengeru v Uzbekistánu (Fergana) představil také Michal Konečný, který však v posledních týdnech bojuje s poklesem formy. Český tenista sehrál s Miki Jankovićem ze Srbska vyrovnanou bitvu, avšak po výsledku 4:6, 6:7 (2) se s turnajem loučí a opět z toho bohužel žádný bod do žebříčku ATP nebude.

V maďarském Szegedu se dnes představily dvě české tenistky. Barbora Krejčíková vyzvala v zápase prvního kola Bulharku Tomovou, avšak roli páté nasazené hráčky nepotvrdila. Tomová předvedla proti favorizované hráčce velmi dobrý výkon a po výsledku 6:4, 6:1 se může radovat z postupu do další fáze turnaje. To Jesika Malečková si počínala o poznání lépe, Italku Paoliniovou porazila 6:4, 6:3 a zajistila si postup do osmifinále. Obě české tenistky v odpoledních hodinách ještě čeká čtyřhra, ve které vyzvou pár Cadantuová/Rusová.

Kateřině Kramperové se na Future v Alkmaaru nedařilo. Rodačka z Prahy se v prvním kole utkala se čtvrtou nasazenou, Helene Scholsenovou. První sada dospěla až do tiebreaku, ve kterém prokázala chladnější nervy belgická tenista. Ve druhém setu Scholsenová na kurtu dominovala a zajistila si postup do osmifinále tohoto turnaje.

Špatná zpráva přišla z Varšavy, kde se na poslední chvíli z turnaje odhlásil Jaroslav Pospíšil, jenž měl startovat i ve čtyřhře po boku Davida Poljaka. Na vině je zranění kotníku. "Bohužel se to nelepší, spíše naopak," uvedl ke svému zranění Pospíšil.

Zajímavou zkušenost si připsala Lenka Kunčíková, jež na WTA turnaji na Mallorce nastoupila do čtyřhry po boku Němky Groenefeldové. Na tento turnaj se česká tenistka nedostala se svou deblovou partnerkou Karolínou Stuchlovou a tak využila příležitosti zahrát si na něm právě s Němkou. "Trénuje ji můj strýc Torsten Peschke, tak se známe. Karolíně nevadilo, že tady jedu s ní, naopak je ráda, že aspoň jedna z nás má šanci si zahrát a připsat si body do žebříčku," popsala česká tenistka okolnosti, ze kterých se zrodila tato nečekaná španělská mise. Česko-německá dvojice neměla příliš štěstí na los a v prvním kole chytla nejvýše nasazený pár ve složení Atawoová a Spearsová, kterému podlehla 6:3, 3:6 a 3:10.

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (803.) - Helene Scholsenová (4) (639.) - 6:7 (2), 2:6

ATP/WTA

AEGON CHAMPIONSHIPS QUEEN'S (muži, 1 802 945 eur, tráva, 1. kolo)

JIŘÍ VESELÝ (68.) (LL) - Jeremy Chardy (FRA, 33.)  7:6 (3), 6:7 (5), 6:4

GERRY WEBER OPEN, HALLE (muži, 1 700 610 eur, tráva, 1. kolo)

TOMÁŠ BERDYCH (4) (8.) - Marcos Baghdatis (CYP, 42.) 6:7(3), 6:7(4)

GERRY WEBER OPEN, HALLE (muži, 1 700 610 eur, tráva, osmifinále čtyřhry)

Alexander Zverev (GER)/Mischa Zverev (GER) - RADEK ŠTĚPÁNEK/Nenad Zimonjić (SRB) 7:6, 4:6, 19:17

AEGON CLASSIC BIRMINGHAM (ženy, 846 000 USD, tráva, 1. kolo)

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (28.) - PETRA KVITOVÁ (5) (11.) - 3:6, 2:6

BARBORA STRÝCOVÁ (30.) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (8) (17.) 6:4, 7:6(7)

Christina McHaleová (USA, 68.) - Kateřina Siniaková (101.) 

MALLORCA OPEN (ženy, 250 000 USD, tráva, osmifinále čtyřhry)

Raquel Atawová (USA)/Abigail Spearsová (USA) - Anna-Lena Grönefeldová (GER)/LENKA KUNČÍKOVÁ 3:6, 6:3, 10:3

CHALLENGERY

POPRAD-TATRY CHALLENGER (muži, 42 500 € + H, antuka, 1. kolo)

 Kompletní zpravodajství z popradského turnaje můžete sledovat ZDE.

FERGANA CHALLENGER (muži, 50 000 $ + H, tvrdý povrch, 1. kolo)

MICHAL KONEČNÝ (294.) - Miki Jankovič (SRB, 261.) - 4:6, 6:7 (2)

ITF/FUTURES

ZUBR CUP, Přerov (ženy, 10 000 USD, antuka, 1. kolo)

Kompletní zpravodajství z přerovského turnaje můžete sledovat ZDE.

FUTURE ALKMAAR (antuka, muži, $10,000, 1. kolo)

Yann Marti (3) (SUI,342.) - LUKÁŠ VEJVARA (1747.) 6:2, 6:2

FUTURE ALKMAAR (antuka, ženy, $10,000, 1. kolo)

KATEŘINA KRAMPEROVÁ (803.) - Helene Scholsenová (4) (639.) - 6:7 (2), 2:6

BGZ BNP Paribas, Varšava (antuka, muži, $10,000, 1. kolo)

Timon Reichelt (GER, 1151.) - DAVID POLJAK (960.) - 2:6, 4:6

Antonio Massara (ITA, 550.) - MICHAL SCHMID (663.) - 4:0 - skreč Schmid

Jan Zielinski (POL, 1060.) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (2) (398.) 6:3, 6:2

TENNIS ORGANISATION CUP, Antalya (tvrdý povrch, muži, $10,000, 1. kolo)

TOMÁŠ PAPÍK (803.) - NICOLAS ALBERTO ARRECHE (8) (ARG, 720.) 6:2, 4:6, 1:6

NATURTEX WOMENS OPEN, Szeged (antuka, ženy, 50 000 USD, 1. kolo)

JESIKA MALEČKOVÁ (6) (201.) - Jasmine Paoliniová (ITA, 483.) - 6:4, 6:3

Viktorija Tomová (BUL, 307.) - BARBORA KREJČÍKOVÁ (5) (190.) - 6:4, 6:1

NATURTEX WOMENS OPEN, Szeged (antuka, ženy, 50 000 USD, osmifinále čtyřhry)

Alexandra Cadantuová (ROU), Arantxa Rusová (NED) - BARBORA KREJČÍKOVÁ, JESIKA MALEČKOVÁ (4) 6:2, 2:6, 10:7