Já, Roger a Novak. Vyhrajeme toho ještě spoustu, řekl Nadal po US Open

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Přišel, trofej si postavil vedle sebe a hovořil. O tom, jak éra velkých tenisových králů pokračuje a zdaleka není u konce. Proč by měl někdo Rafaelu Nadalovi nevěřit? Na svém slabším povrchu v New Yorku vyhrál naprosto všechny zápasy bez jediného náznaku větších komplikací. Nad hlavu pak pozvedl grandslamovou trofej číslo 16. Ztrátu na Rogera Federera tak zase o něco stáhl.

Grandslamová sezona je u konce a moc nových jmen nepřinesla. Což se fanouškům líbí, dalším tenistům zase tolik ne. Vítězové? Dvakrát Roger Federer, dvakrát Rafael Nadal. Švýcar má celkově 19 a Nadal 16 titulů. A tahle neuvěřitelná čísla budou nejspíš ještě narůstat.

Na začátku roku tihle dva šokovali celý tenisový svět tím, jak skvěle po zraněních hráli. V Melbourne na Australian Open neměl konkurenci hlavně Roger Federer, který udolal Nadala v pětisetové finálové bitvě. Švýcar vyhrál grandslam po pěti letech a bylo ještě předčasné po jednom turnaji očekávat, že stará dominance Federera s Nadalem ožije.

Na konci grandslamového roku v New Yorku ale můžeme říct, že je tomu opravdu tak. Španělský fenomén si v nedělním finále US Open poradil se Kevinem Andersonem 3:0 na sety a podělil se tak s Rogerem Federerm o letošní grandslamové trofeje. Navíc je jasnou světovou jedničkou, Federer v žebříčku hned za ním.

A Nadal tvrdí, že zapomínat by se nemělo ani na zraněného Novaka Djokoviče. Srbský tenista s 12 grandslamový tituly je jediným hráčem, který dokázal z rivality Federer–Nadal vytvořit skoro rovnostranný trojúhelník.

„Po dnešku jsme my tři vyhráli 47 grandslamů, to je prostě něco neuvěřitelného. Žijeme v unikátní éře našeho sportu,“ říkal po US Open Nadal. „Je to skvělé a zároveň obtížné se o tituly přetahovat s těma dvěma. Ale i když stárneme, tak myslím, že já, Roger i Novak můžeme vyhrávat dál. Mnohem víc titulů, než jsme si kdy vysnili,“ věštil Nadal.

V unikátní sezoně Federera s Nadalem je o to unikátnější, že tihle dva tenisti se už za necelé dva týdny představí na Laver Cupu v pražské O2 aréně. Na chvíli budou stát při sobě v jednom týmu proti výběru světa. Potom se ale vrátí zase do starých kolejí. A kéž by to už nikdy neskončilo.