Veselý je připraven pomoci ve všech třech dnech. Motivací je mu i Anderson

- Filip Lefenda

České tenisty čeká na konci nadcházejícího týdne důležité barážové střetnutí s Nizozemskem. V roli jedničky povede tým do tuhého daviscupového boje čtyřiadvacetiletý Jiří Veselý. Tenista, kterému v žebříčku dvouhry patří aktuálně 55. pozice, je v případě potřeby vypomoci ve všech třech dnech. Rád by, aby se výkony v týmové soutěži odrazil k dobrému završení sezóny.

Jak se těšíte na opětovný přechod na antuku?
Osobně se těším. Výsledky na antuce byly u mě letos i v předešlých letech lepší než na tvrdém povrchu, takže mi antuka určitě problém nedělá. Upřímně se na ni těším a věřím, že konečně předvedu daviscupové výkony, které si přeji předvádět.

Jak si věříte na nizozemskou jedničku Haaseho?
Ještě jsme spolu nikdy nehráli, jen párkrát trénovali. Tak nějak ale vím, že je to hráč, který je dlouhou dobu v první stovce, možná v první padesátce. Je to kvalitní tenista, má spoustu zkušeností. Letos má znovu velmi slušnou sezónu, nedávno došel v Montrealu do semifinále. Bude to určitě těžký soupeř, ale na naše případné utkání by došlo až v neděli, takže je třeba jít zápas od zápasu a pokusit se urvat co nejvíce bodů, abychom později nemuseli počítat, kdo a koho musí porazit.

Jaké rozpoložení cítíte z týmu, který je tentokrát bez Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka?
Je to velká změna. Jde o nový, čerstvý tým. Všichni z tohoto týmu se známe už strašně dlouho. Atmosféra je samozřejmě jiná, než by byla s Tomášem nebo Radkem. Pro tým je jejich absence ztrátou, dlouho jej drželi a stál na nich. Je to jiná pozice, ale jdeme do toho s odhodláním a uděláme vše, co je v našich silách, abychom Světovou skupinu zachránili.

Jak se sžíváte s rolí jedničky? Těšíte se vlastně vůbec na takto důležité střetnutí a tlak, který je s ním spojený?
Na Davis Cup se sám o sobě těším. Ten týden je vždy super, mohu být mezi lidmi, se kterými se znám dlouhou dobu a s nimiž se na turnajích až tolik nevídám. Tam si jede každý spíše to svoje. Role jedničky s sebou samozřejmě nese určitou zodpovědnost, chci jít ale do zápasů s tím, že jdu vyhrát nejen za sebe, ale za celý tým. Zároveň to nechci úplně separovat od jiného předzápasového nastavení. Veškerá příprava a všechno kolem zůstává stejné jako před jakýmkoliv zápasem.

Jste připraven nastoupit v případě potřeby ve všech třech dnech?
Dovolím si říci, že ano. Bude samozřejmě záležet na tom, jak bude vypadat páteční zápas. Kdyby byl extrémně dlouhý, můžeme poté přemýšlet a snažit se vymyslet nějakou jinou variantu. Máme výhodu, že čtyřhru může v sobotu hrát víceméně kdokoliv, debla hrajeme slušně všichni. Myslím, že i na turnajích jsme se všichni vzájemně mezi sebou promíchali, takže by neměl být nějaký extra problém si na sebe zvykat. To je naše obrovská výhoda. Jak to nakonec v pátek, sobotu a neděli postavíme, uvidíme podle přípravy. Určitě nasadíme to nejlepší, co budeme moct.

Jsou za vámi všechny letošní grandslamy. Jak hodnotíte probíhající sezónu?
Sezóna je to taková ani špatná, ani dobrá. Je podobná těm z předchozích let. Byl bych radši, kdybych byl v žebříčku výše. Několik zápasů mi uteklo těsně v tiebreaku třetího setu. Tiebreaků jsem vůbec v letošní sezóně odehrál strašně hodně a většinu z nich prohrál. Mám za sebou spoustu vyrovnaných a těsných utkání, která bohužel nevyšla, ale zase na druhou stranu jsem pořád na té pozici, na níž jsem začínal, takže nemohu říci, že by to bylo úplně nějak hrozné. Ještě je před námi samozřejmě Asie a nějakých pět, šest turnajů, pořád se může ještě cokoliv povést. Doufám, že k tomu, abych chytil novou šťávu, mi pomůže i Davis Cup. Rád bych zamakal a vymačkal ze sebe v závěru sezóny všechno.

Co říkáte na Jihoafričana Andersona, finalistu US Open? Odehrál jste s ním docela hodně zápasů, překvapují vás jeho současné výkony?
Určitě ano. Odehrál jsem s ním pět, šest utkání. Je to hráč, který má podobné parametry jako já. Je vysoký, má dělový servis. Na tento úspěch čekal do svých dvaatřiceti let, takže se ukazuje to, že tenis je hodně o trpělivosti. Člověk si musí projít spousty těžkými chvílemi a porážkami, ale i vítězstvími a vším možným. Klobouk dolů před tím, co se mu povedlo. Svým způsobem je to pro mě motivace na sobě pracovat a čekat na svou šanci, která doufám přijde.