Nové míče, prosím. Jaká je odměna pro podavače? V USA slušná, jinde i žádná

- Filip Lefenda

Podavači míčů. Lidé, často věkem ještě děti, bez kterých si velký tenisový turnaj již nejde představit. Nejsou to pouze samotní aktéři utkání a přítomní rozhodčí, ale i tito nenápadní „pomocníci“, kteří vykonávají více než záslužnou práci. A to zejména na grandslamech, kde musí mít vše své tempo a řád. Jak jsou vlastně podavači míčů na US Open za svou práci ohodnoceni?

Musí být neustále v pozoru. Dělový forhend, pokažený bekhend. Winner nebo nevynucená chyba – na tom nesejde. Jakmile se míč dostane z dosahu jednoho či druhého hráče, podavač musí vystřelit rychlostí namydleného blesku ze svého stanoviště a balon dostat do své moci, případně jej předat lépe postavenému kolegovi či servírujícímu hráči. Čas na krátkou pauzu? Kdepak, ještě podat ručník nebo zaplašit zbloudilou můru.

Podavači jsou sice nenápadní, pro bezproblémový a svižný chod utkání ale naprosto nepostradatelní. „Komando“ 275 podavačů během srpna usilovně trénovalo na vrchol betonové sezóny. Jeho složení? 92 nováčků, zbytek tvoří lidé, kteří již s touto činností mají určité zkušenosti. Informace přinesl zpravodajský portál CNBC.com.

Během závěrečného grandslamového turnaje sezóny jsou „ballkids“, jak se jim v angličtině přezdívá, rozděleni do týmů o šesti členech a střídají se na jednotlivých kurtech v dvouhodinových rozestupech.

Zatímco na většině turnajů, včetně třeba posledního odehraného grandslamu – Wimbledonu, jde o činnost dobrovolnickou (často se jedná o mladé tenisty daného oddílu), v New Yorku je jim vyplácena mzda ve výši 11 dolarů za hodinu. S přihlédnutím k tomu, že minimální federální mzda je ve Spojených státech stanovena na 7,25 dolarů, nejde o sumu úplně zanedbatelnou. Navíc ještě podavači obdrží kompletní značkovou výbavu, která je srovnatelná s jejich celkovou výplatou.

A konečně – zážitek, který je penězi nevyčíslitelný. Podavači mají na kurtech ta nejlepší místa a jsou v bezprostřední blízkosti svým tenisovým idolům.