Slzy a pak pozvánka na party: Pojď se mnou slavit, potřebuješ drink

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Představte si, že i po těžké porážce se dokážete radovat za svého soupeře. U žádného důležitého sportovního okamžiku to asi není uvěřitelnější než v případě ženského finále US Open. Dvě kamarádky – Sloane Stephensová a Madison Keysová – se utkaly o grandslamový titul. Jedna hrála špičkový tenis, druhá propadla. „Potřebuju drink, hodně drinků,“ věděla po finále poražená Keysová.

V obrovsky konkurenčním tenisovém prostředí je tenhle úkaz ojedinělý. Navíc po grandslamovém finále doma v Americe. Vítězka Sloane Stephensová a poražená Madison Keysová si po zápase vyměňovaly komplimenty. Ani boj o prestižní titul z US Open před domácím publikem nezničil jejich přátelství, které trvá už od dětství.

Světová šestnáctka Keysová byla ve finále mírnou favoritkou, jenže nakonec odešla s porážkou 3:6 a 0:6. Propadák. Američanka věděla, že nedokázala unést tíhu okamžiku a navíc až moc přemýšlela nad tím, co jí od dlouholeté kamarádky hrozí. To zničilo její naděje.

Když poslala poslední míček zápasu do sítě, počkala na Stephensovou u sítě a pak se jí v dojemném okamžiku za potlesku plného Arthur Ashe Stadium vybrečela na rameni.

„Je to obrovský konflikt uvnitř mě. Na jednu stranu jsem strašně šťastná za Sloane, na druhou zase hrozně smutná kvůli porážce. Pořádně si ani neuvědomuju, co všechno se děje,“ popsala své emoční kolotoče Keysová.

Směrem ke Stephensové pak dodala: „Hrozně ráda bych teď s ní šla slavit. Může mi platit drinky, třeba všechny, co tam budou mít. To mi snad pomůže překonat tyhle těžké časy,“ rozesmála novináře.

Stephensová za chvíli potvrdila, že kamarádku už na oslavu pozvala a alkohol ráda zaplatí. „Nejspíš těch drinků bude potřebovat asi fakt hodně,“ přihodila do pléna rozesmátá šampionka.

Večer po vítězném finále se Stephensová určitě nemusela bát za Keysovou platit. Což naznačila, když bez okolků odpověděla na otázku, zda ji triumf na US Open namotivuje k dalším grandslamový úspěchům. „No jasně! Viděli jste ten šek, co jsem dostala?“ rozesmála opět všechny přítomné, když poukázala na odměnu 3,7 milionu dolarů (80 milionů korun), kterou za vítěství ve finále obdržela.

Američanka perlila dál hned při další otázce: „Jestli je mi líto Madison? O čem to mluvíte? Viděli jste ten její šek? Myslím, že s tím se taky nějak spokojí,“ podpořila Stephensová nezvykle vtipný finálový večer. Keysová si za účast ve finále připsala v přepočtu asi polovinu toho, co získala její soupeřka – tedy přibližně 40 milionů korun.

Jak se newyorská noc pro obě kamarádky vyvíjela dál, už zůstane asi jenom v jejich vzpomínkách. Nejdůležitější zjištění z letošního US Open ale zní, že s Američankami se musí i bez Sereny Willamsové v tenisovém světě zase počítat. Vždyť už po čtvrtfinále bylo jasné, že titul z posledního grandslamu sezony si odnese domácí hráčka, protože v soutěži zůstaly jenom čtyři americké tenistky. Neskutečný úkaz.

Ostatně i tenhle fakt nakonec vypíchla Madison Keysová a doufala: „Tenhle turnaj dává americkému tenisu velký příslib do budoucna. Snad nás se Sloane nás čeká ještě hodně grandslamových finále. A nejlépe zase proti sobě.“