Měl jít na operaci, místo toho je Anderson ve finále grandslamu

- Jan Vojkůvka

Sezonu rozjížděl hodně zvolna, potkal ho pokles žebříčkem až do deváté desítky. Čím pomalejší start však měl, tím větší spád přišel. Po vyrovnání nejlepších výsledků z French Open a Wimbledonu dosáhl na životní úspěch při závěrečném grandslamu sezony. Své první semifinále přetavil až v premiérové velké finále. „Nevím, co na to říct,“ zářil před zaplněným kurtem Arthura Ashe.

Když nastupoval k prvnímu semifinále na grandslamu, měl za sebou už bohatou historii. Jednatřicetiletý Jihoafričan krátce nahlédl do elitní desítky světa, vybojoval tři tituly na okruhu ATP. Ale kromě úspěchů ho potkala i spousta pádů.

Přes dva metry vysoký obr se v roce 2016 trápil s všemožnými zraněními. Napřed ho odstavilo ze hry zranění levého kolene, posléze podstoupil menší chirurgický zákrok kotníku a v únoru po jediném odehraném zápase skončil na marodce s pochroumaným ramenem.

Trable překonal a v květnu se vrátil na okruh. Jeho výkony však byly rozpačité, výsledky byly jako na houpačce a nevýraznou formu si přenesl i do letošní sezony. V dubnu se ovšem něco zlomilo, Andersonovi se dařilo i na jinak nepříliš oblíbené antuce a na betonových dvorcích mohl konečně plně využít svých předností.

Vrchol přišel v New Yorku, kde se vybičoval k fantastickým představením. A po semifinálové výhře nad Carreno Bustou 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 se dočkal ocenění za dlouhých čtrnáct let mezi profesionály. První grandslamové finále v kariéře. Ještě v lednu přitom byl až 80. na světě. Aktuálně 32. hráč světového žebříčku se zároveň stal nejníže postaveným tenistou, který se od začátku počítání rankingu v roce 1973 probojoval do souboje o titul z US Open.

„Nevím, jestli se týmové objetí k semifinále hodí, ale v tu chvíli mi to připadalo jako správná věc,“ smál se Anderson. „Grandslamy jsou nejtěžší turnaje. Ale pro tyhle chvíle dřeme tak tvrdě. Byl to neskutečně vyrovnaný zápas. Pro oba to bylo první semifinále na takovém turnaji, na největším kurtu světa.“

Touto dobou přitom Anderson vůbec nemusel hrát. „Na konci minulého roku mi řekli, že bych potřeboval operaci kyčle. Teď je to devět měsíců po tom, co jsem myslel, že budu celý rok jen rehabilitovat. Takže to pro mě znamená všechno,“ uvedl.

Jihoafrický bojovník se ani ve finále nehodlá vzdát lacino, ač ho čeká superfavorit Rafael Nadal, jenž cílí na svůj šestnáctý grandslamový titul v kariéře. Nebude to pro něho ale rozhodně žádná procházka. V doposud 109 odservírovaných gemech na US Open ztratil podání jen pětkrát! A o servis se hodlá opřít i proti Nadalovi, se kterým doposud čtyřikrát prohrál.