Nadal po prohraném setu smetl soupeře. Ve finále vyzve novice Andersona

- Jan Vojkůvka

Závěrečný grandslam sezony zná své mužské finalisty. Po náročných dvou týdnech se o titul utkají Španěl Rafael Nadal, který prokázal svou dominanci v duelu s Juanem Martínem Del Potrem, a poprvé v kariéře Jihoafričan Kevin Anderson. V souboji semifinálových nováčků s dalším Španělem Pablem Carreno Bustou využil své největší přednosti, kterou je servis a soupeře po třech hodinách udolal ve čtyřech setech.

Vrcholem pátečního programu na dvorcích ve Flushing Meadows, na nichž se uskutečnila i pikantní česká bitva v semifinále ženské čtyřhry, byl semifinálový duel mezi světovou jedničkou Rafaelem Nadalem a argentinskou hvězdou Juanem Martínem Del Potrem. Poslední střetnutí v semifinále olympijských her před rokem vyhrál Del Potro a Nadal měl soupeři co vracet.

Odveta se mu nakonec i povedla, ač cesta k vítězství nebyla úplně nejsnadnější. Del Potro vstoupil do střetnutí lépe a vyhrál první set 6:4. Od té chvíle však byl na dvorci jen jeden muž a tím byl favorizovaný Rafael Nadal, který svého soupeře zasypal 46 vítěznými údery a vyhrál další tři sety hladce 6:0, 6:3, 6:2.

Svou dominanci Nadal potvrdil i tím, že Del Potra nepustil k žádnému dalšímu brejkbolu. Ve druhém setu mu navíc povolil jen osm fiftýnů a na servisu kraloval. Zatímco v prvním setu Del Potro na returnu uhrál 11 míčků, ve zbytku střetnutí Nadala přehrál jen v 10 výměnách.

„Neustále na mě čekal na svém bekhendu, tak jsem potřeboval zkusit něco změnit a začít být trochu nečitelný,“ usmíval se po utkání Nadal. „Začal jsem více hrát forhendy po lajnách a měnil rytmus. Dostal se tak do problémů, protože nevěděl, kterým směrem má běhat,“ těšilo dvojnásobného vítěze US Open, který se v nedělním finále utká o svůj šestnáctý grandslamový titul v kariéře.

Problémy přiznal i Del Potro, který nedokázal Španělovu hru číst, což se mu dařilo jen v prvním setu. „Od druhé sady hrál strašně chytře. Stál jsem neustále na levé straně a najednou mi poslal míč po lajně.“

První finále pro Andersona
Ve finále se Nadal utká s Jihoafričanem Kevinem Andersonem. Ač jeho dosavadním grandslamovým maximem bylo čtvrtfinále z US Open 2015, i on se dočkal svého velkého souboje o titul. Jedenatřicetiletý Anderson si v semifinále poradil s dalším Španělem Pablem Carreno Bustou, jenž se mezi nejlepší čtyři hráče na grandslamu dostal rovněž premiérově v kariéře.

Do zápasu lépe vstoupil Carreno, který vyhrál úvodní set 6:4 po jediném brejku ze sedmé hry. Dobře rozehraný zápas mu ale začal protékat mezi prsty a od druhého dějství byl o něco horším hráčem na kurtu. Klíčovým faktorem byl servis Andersona, jenž si vypomohl 22 esy. Španěl, který ztratil poprvé servis ve čtvrté hře druhé sady, sice dokázal ještě zabojovat a v pátem gemu si vzít ztracené podání zpět, ale od té chvíle se už nedostal ani k jednomu brejkbolu.

Naopak Anderson začal svého soupeře na returnu vystavovat stále většímu tlaku. Druhý set vyhrál 7:5 po brejku ve dvanáctém gemu. Ve třetím dějství rozhodl o svém vítězství ve čtvrté hře a set doservíroval k výhře 6:3. Carreno sice bojoval, ale na Andersona už recept nenašel a čtvrtý set opět vyhrál Jihoafričan 6:4.

„Nevím, co bych teď měl říkal,“ řekl po utkání zaplněným tribunám šťastný vítěz. „Pro tohle všichni tak tvrdě trénujeme. Byl to neuvěřitelně těsný zápas. Pro mě i Pabla to bylo poprvé, co jsme se dostali do semifinále na jednom z největších kurtů světa. Vítězství pro mě znamená všechno.“