Načerpat síly a zpět do akce! Federer prozradil svůj plán pro zbytek sezóny

- Filip Lefenda

Celý svět již pomalu vyhlížel premiérovou bitvu dvou tenisových velikánů v rámci US Open, k očekávanému semifinále mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem ale nakonec nedojde. O finále si proti španělské světové jedničce zahraje po dalším skvělém výkonu Juan Martín del Potro, který letošnímu šampionovi z Melbourne a Wimbledonu vystavil překvapivou stopku. Neznamená to ale, že Federer po grandslamovém nezdaru v šestatřiceti letech zbytek sezóny vypustí, ba naopak. Pro zbytek roku si dává velké cíle, byť připouští, že musí nejprve načerpat síly.

Očekávalo se, že by se při absenci Novaka Djokoviče a Andy Murrayho v Pekingu mohl objevit právě tam, do Číny se ale Federer nevydá, stejně jako do Tokia, kde budou pro změnu chybět domácí Kei Nišikori a Švýcarův krajan Stan Wawrinka. „Můj plán je úměrný závěru sezóny, potřebuji si trochu odpočinout, což nyní můžu. Byla to první věc, která mě napadla, když jsem opouštěl dvorec,“ přiznal devatenáctinásobný grandslamový vítěz.

„Jsem unavený, do tenisu jsem toho v posledních dnech dal hodně,“ pokračoval na tiskové konferenci. „Nyní je přede mnou Laver Cup,“ vyhlíží další z tenisových svátků, který se letos uskuteční ve dnech 22. až 24. září v pražské O2 Aréně. Federer na něm bude v týmu s Tomášem Berdychem hájit barvy Evropy.

„Dále se představím v Šanghaji, Basileji, Paříži a Londýně. To je můj program, který se již nezmění,“ má jasno v tom, kam se vydá v příštích několika týdnech. Tedy pokud ho nezbrzdí zranění, jako tomu bylo minulý měsíc v Cincinnati, kde musel vynechat start v boji o post světové jedničky.

Nyní se chce dát stoprocentně do pořádku, aby byl fit na Laver Cup. Po něm bude následovat rychlý přesun do Číny. „Rád bych se na turnaj co nejlépe připravil tak, aby pro mě mohlo být prioritou ho vyhrát,“ dívá se Federer do budoucna.

I navzdory „předčasnému“ vypadnutí z US Open prožívá skvělý rok. Kromě již dvou zmíněných grandslamů vyhrál také turnaje v Indian Wells, Miami a Halle. „Dávám si pro zbytek roku velké cíle. V závěru sezóny hrávám dobře. Teď se potřebuji co nejlépe připravit, zregenerovat a doufat, že zakončím sezónu silný,“ doufá v další získané trofeje švýcarský fenomén.