Souboj gigantů se odkládá! Škoda, ale Juan si to zasloužil víc, uznal Federer

- Jan Havlovic

Leckterý tenisový fanoušek plánoval, jak páteční večer vyhradí sledování bitvy gigantů – Federer kontra Nadal. Vše je nakonec jinak. Jejich plány totiž zhatil Argentinec Del Potro, který zastavil Švýcara v cestě za dvacátým grandslamovým titulem a bude to právě on, kdo se v pátek bude snažit zastavit španělského toreadora Nadala.

Nebyl to jeho turnaj a sám Federer to od začátku US Open cítil. Hned dvakrát se ocitl nad hranou propasti, duely s Tiafoem a Južným zvládl až v pěti setech. V souboji s Del Potrem však jeho mysl nebyla nastavena na tu správnou frekvenci. „Cítil jsem, že se blíží porážka. Nechci úplně tvrdit, že jsem měl negativní myšlení, ale věděl jsem, že nejsem v komfortní pozici,“ vysvětloval Federer tok svých myšlenek v průběhu čtvrtfinálového duelu.

„Podobné pocity jsem neměl ve Wimbledonu ani na Australian Open. To je důvod, proč jsem vypadl z turnaje. Neměl jsem totiž dostatečně připravenou mysl, tělo ani svou hru,“ hledal devatenáctinásobný grandslamový šampion důvody prohry.

Vše mohlo být úplně jinak, kdyby Švýcar v tiebreaku třetího setu nepromrhal hned čtyři setboly. „Tyhle čtyři body neudělaly výsledný rozdíl v zápase. Juan zahrál v důležitých chvílích velmi dobře a někdy jsem mu to až příliš usnadnil,“ uznal tenista ze země helvétského kříže. „Někdy zkrátka děláte věci správně, ale soupeř také,“ smutnil Federer.

Na očekávaný duel dvou tenisových gigantů si tak bude muset tenisový svět ještě chvilku počkat. „Samozřejmě, že je to škoda. Juan si dnes zasloužil postoupit a bude mít proti Rafovi větší šanci než já,“ myslí si šestatřicetiletá světová trojka.

Federer zároveň přišel o možnost přidat do své sbírky již třetí grandslamovou trofej v této sezóně. „Nemohu vyhrát všechny grandslamy. Někdy zkrátka narazíte na soupeře, který je lepší než vy,“ přiznal střídmě švýcarský sympaťák.

Otce čtyř dětí nyní čeká na podzim nabitý program, před kterým si nyní naordinuje krátkou pauzu. „Jsem rád, že si teď pár dní odpočinu,“ hledal Federer na svém vyřazení i pozitiva. „Čeká mě Laver Cup, Šanghaj, Basilej, Paříž a Londýn. To je můj program, a ten se nezmění,“ ujistila tenisová legenda závěrem.