Federer na lopatkách! V New Yorku ho srazil úžasný Del Potro

- Jakub Slunečko

EXKLUZIVNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: To, co Juan Martín Del Potro předvedl o čtvrteční newyorské noci, si bude tenisový svět ještě dlouho pamatovat. Roger Federer na Argentince marně celý zápas hledal recept a po většinu zápasu musel dohánět. Del Potro na druhé straně bez nervů tepal švýcarskou legendu až do čtvrtého setu, kdy rozhodl. Po vítězství 7:6, 3:6, 7:6(8) a 6:4 postupuje do semifinále, kde vyzve Rafaela Nadala.

Pokřižoval se a pak se zaposlouchal do pokřiku argentinských fanoušků, který je letos pro US Open už typický. „Oleee ole ole oleeeee, Delpoooo, Delpoooo.“ Pár desítek sekund po tom, co nepovolil Rogeru Federerovi žádnou šanci a bez problémů ve čtvrtém setu doservíroval zápas.

Federer, kterého už většina fanoušků viděla v semifinále proti Rafaelu Nadalovi, se zarmoutil. „Zasloužil si to a má lepší šanci Rafu porazit. A má taky lepší šanci vyhrát US Open než já se svoji hrou,“ uznal.

Del Potro začal lépe. První set vyhrál 7:5, ale pak se zdálo, že na něj dolehl předchozí pětisetový zápas s Dominicem Thiemem. Druhou sadu ovládl poměrně suverénně Federer poměrem 6:3.

Zarputilý Del Potro ale nic nevzdával. Po celý zápas odpočíval když viděl, že nemá cenu se zbytečně honit. Ani nervovat. A pak zase zabral. „Juan Martín bojoval jako lev,“ uznal pak Federer.

Ve třetím setu se oba tenisti dlouho tahali o každý míček a fanoušci v hale byli u vytržení. Šlo se do tiebreaku, kde měl jako první setbol Federer. A pak ještě dva další, jenže Del Potro pokaždé vytáhl neskutečné údery. Těžko by ho v tu chvíli asi kdokoliv udolal.

Argentinci nakonec stačila jenom jedna šance a tu využil. Tiebreak vyhrál 10:8 a s klidem nastoupil do čtvrtého setu. Poslední velká tahanice nastala za stavu 2:2. Del Potro se do Švýcara zase zakousl a mocně si žádal jeho servis.

Měl dva brejkboly, ale Federer bojoval dál. Shoda. Následovala další chyba Federera, kterých bylo v rozhodujících chvílích až moc. Naopak Argentinec šanci zase uchopil za pačesy a bekhendovým winnerem sebral soupeři podání.

Argentinská enkláva na Arthur Ashe Stadium naplno ožila a Del Potrovi už stačilo jenom vytrvat. On ale dokázal téměř nemožné – ještě přidal. Jeho servis byl nechytatelný a Federer na druhé straně zoufalý.

Za stavu 5:4 šel Del Potro podávat na vítězství a pak už to byl krátký proces. Federera na US Open potkal poprvé od slavného finále v roce 2009 a znovu ho dokázal porazit.

„Udělal jsem všechno dobře, odehrál jsem nejlepší zápas na turnaji. Skvěle jsem podával a zasloužil jsem si vyhrát,“ věděl po zápase Del Potro. „Nemůžu tomu uvěřit po všech mých zraněních, že tady zase hraju semifinále. Díky všem a uvidíme se pozítří!“ zvolal k rozvášenému davu.

Načež byl pozápasový rozhovor na kurtu přerušen. „Oleee ole ole oleeeee, Delpo, Delpo,“ znělo kolem centrálního kurtu. Bude to tak i v pátek po zápase s Rafaelem Nadalem? I toho tady Del Potro dokázal před osmi lety porazit...