Největší obraty v historii US Open: Šikovní Italové i domácí mazáci

- Filip Lefenda

Juan Martín del Potro se svým osmifinálovým „zmrtvýchvstáním“ v utkání proti Rakušanu Thiemovi zapsal do historie. Hráč, který byl po dvou setech prakticky na odpis a uvažoval, že utkání vzdá, jej nakonec senzačně dokázal otočit, čímž si vynutil čtvrtfinálový souboj se Švýcarem Federerem. O zajímavé obraty nebyla v areálu ve Flushing Meadows nouze ani v minulosti. Přinášíme výčet těch nejlepších.

Roberta Vinciová (2015)
Byla to obrovská senzace, které zpočátku vůbec nic nenasvědčovalo. Roberta Vinciová vstupovala do předloňského semifinále proti domácí Sereně Williamsové v roli obrovské outsiderky, a když prohrála první set 2:6, o postupu fenomenální americké ranařky v tu chvíli asi nepochyboval vůbec nikdo.

Jenže zkušená Italka si poté, co soupeřce ve druhém setu ukořistila servis a ustřežila si jeho výhodu až do jeho konce, vynutila třetí dějství. To zahájila favoritka rychlým brejkem a s Vinciovou to opět vypadalo zle, jenže Serena jej nepotvrdila a místo stavu 3:0 tak svítily na ukazateli stavu dvě dvojky.

Rozhodující moment se udál za stavu 3:3, kdy Vinciová prolomila soupeřčin servis a nad domácí legendou se rázem stahovala mračna. To, co si před několika minutami diváci příliš nepřipouštěli, dostávalo najednou reálné obrysy. Vinciová posléze brejk potvrdila, a i když se ještě Williamsová zvládla dotáhnout na stav 5:4, v desáté hře nezaznamenala na příjmu ani fiftýn.

Fabio Fognini (2015)
Další italská radost se před dvěma lety zrodila i v mužské části soutěže. Fabio Fognini, zlobivý muž italského tenisu, který si na letošním US Open utrousil pořádnou ostudu, předvedl obrat z říše snů. Se španělským favoritem, současnou světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, prohrával už 0:2 na sety, přesto duel dokázal dovést do vítězného konce.

Nadal bral první dvě sady poměrem 6:3 a 6:4 a nic nenasvědčovalo tomu, že by obrovský favorit utkání měl turnaj opustit již ve třetím kole. Jenomže pak to začalo! Fognini, který když má zrovna den a především chuť ze sebe vydat to nejlepší, umí potrápit kohokoliv, získal shodnými výsledky 6:4 a 6:3 následující dvě sady a rozhodovat tak musela až ta pátá.

Fognini v ní dokázal ve třetí, páté a sedmé hře vzít soupeři servis, Rafa dokázal ve všech třech případech bleskově reagovat stejnou mincí. Na čtvrtý soupeřův brejk v řadě už ale recept nenašel – Fognini vyhrál dějství 6:4 a šokoval nejen Nadala, ale celou tenisovou veřejnost.

Bill Tilden (1922)
Tento obrat je již hodně starého data. Bill Tilden, jenž vládl světovému tenisu ve dvacátých letech minulého století, zvládl na US Open americké derby proti svému krajanovi (a jmenovci) Billu Johnstonovi. Na vítězství se však tehdy pořádně nadřel, neboť utkání otáčel ze stavu 0:2 na sety.

Tilden toho roku nakonec vyhrál newyorský grandslam jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře.

Pancho Gonzales (1949)
Památné je dodnes také utkání dvojnásobného vítěze US Open, v němž se Pancho Gonzales, Američan mexického původu, střetl ve finále s krajanem Tedem Schroederem.

Tenista, jenž osm let vévodil světovému žebříčku a který byl později uveden do Mezinárodní tenisové síně slávy, bral titul po dech beroucím pětisetovém zápolení.