Vzpoura teenagerů na US Open? Na střídání stráží jednou dojde, ví Federer

- Jiří Vachtl

Roger Federer se na tenisových dvorcích už potkává s o generaci mladšími hráči, kteří se pomalu derou mezi ty nejlepší. Na posledním grandslamu sezony jsme už byli svědky několika velkých překvapení. Osmnáctiletý Kanaďan Denis Shapovalov šokoval hladkou výhrou nad Francouzem Tsongou. Devatenáctiletý Andrej Rubljov zase poslal domů turnajovou sedmičku Grigora Dimitrova. Švýcarské legendě je jasné, že se tenis generační výměně nevyhne.

Sám Federer pocítil porážku s talentovaným mladíkem na amerických betonech už v Montrealu. Švýcar by se v případě turnajového triumfu vrátil na post svetové jedničky. Finálová prohra s mladým Alexandrem Zverevem bylo o to bolestivější. Na US Open však podobné překvapení nedopustil, i když se v prvním kole na výhru nad devatenáctiletým Francesem Tiafoem pořádně nadřel. „Na střídání stráží jednou dojde,“ připustil. „Může se to klidně stát příští rok, ale já si myslím, že to ještě pár let potrvá,“ řekl Federer ještě před zápasem s Felicianem Lópézem, kterého nakonec vyřadil hladce ve třech setech.

„Nejsem si jistý, jestli bude rok 2018 pro tohle otevřen, protože nevíme, kolik se z těch špičkových tenistů vrátí zpátky,“ připomněl žebříčkový pád Stana Wawrinky, Novaka Djokoviče a Keie Nišikoriho, kteří už ukončili letošní sezonu, po jejímž konci opustí nejlepší světovou desítku. Propad v žebříčku čeká také Andy Murrayho a Miloše Raoniče, oba taktéž vynechávají US Open kvůli zdravotním problémům.

Od příští sezony si švýcarská legenda slibuje mnoho atraktivních duelů již v prvních kolech turnajů. „Jejich žebříček (momentálně zraněných hráčů) bude okolo podobného místa, takže si myslím, že se na turnajích dočkáme mnoha zajímavých losů,“ očekává majitel devatenácti grandslamových trofejí. „Něco podobného jsem zažil já a Rafa v Austrálii. Ale teď se bavíme o mnohem větší skupině hráčů. Možná půjde takhle dolů i Murray. To záleží na tom, jestli bude do konce sezony vůbec hrát. Obhajuje hodně bodů, takže se možná propadne mimo nejlepší čtyřku. Potom by to vypadalo opravdu divně. Bude to velice zajímavé,“ uzavřel Federer.