Inovace, nebo hloupost? Na US Open se testovaly revoluční novinky

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Jak zatraktivnit tenis? Častá otázka, kterou se pokusily vyřešit i snaživé mozky na US Open. V kvalifikaci se letos testovaly velké novinky, které už by příští rok mohly fungovat i v hlavní soutěži – hodiny na hlídání času mezi výměnami a koučování během zápasu přímo z tribuny. Více než cokoliv jiného zatím přinášejí americké inovace podrážděné reakce tenistů.

V roce 2006 při finále US Open seděl Jurij Šarapov na centrálním kurtu a pozoroval velký zápas své dcery Marie. Při přestávce před posledními gemy celého klání začal směrem k dceři viditelně signalizovat: „Vezmi si banán!“ Maria poslechla, snědla banán a finále vyhrála. Bylo tohle nepovolené koučování?

Příhoda s banánem už něco pamatuje, ale stejně jako Maria Šarapovová se na US Open dál řeší komunikace mezi trenéry i hráči během zápasů. „Stejně už se to děje, proč to oficiálně nepovolit?“ říká jedna část tenistů o radách nebo signálech trenérů z tribun směrem ke svým svěřencům.

To samé si řekli i v New Yorku a už během kvalifikace US Open povolili hráčům diskuze s trenéry přímo mezi jednotlivými výměnami. Třeba česká tenistka Tereza Martincová možná i díky tomu konečně vybojovala hlavní soutěž grandslamu. „Pro mě je to fakt důležité. Trenér mi zopakuje věci, nad kterými nemusím přemýšlet sama,“ pochvalovala si během úspěšných kvalifikačních zápasů.

Naopak Tomáš Berdych vyprávěl, jakou kvalifikační příhodu slyšel od trenéra Martina Štěpánka: „Kluk měl set, vedl v dalším 4:2, trenér se na něj otočil, pohádali se a on prohrál,“ smál se nedávné příhodě. V podobném duchu se vyjádřil i trenér Venus Williamsové David Witt. „Pro trenéry asi dobrá věc, ale chtějí tohle hráči? Garantuju vám, že by to bralo 95% trenérů, ale asi tak 30% hráčů,“ řekl.

Proti nové formě koučování se staví třeba i Petra Kvitová nebo Barbora Strýcová. „Jako aby na mě trenér křičel mezi výměnami? Kurnik, to jsou novinky, za chvilku budeme hrát s roboty. Podle mě je to blbost,“ řekla tradičně otevřená Strýcová.

Návrh naopak podpořila kapacita nad kapacity – Rafael Nadal. Mužská světová jednička nechápe povyk okolo rozšířených možností komunikace s trenéry a klidně by je v plné míře povolila.

Problém s hvězdami

Jenže už ne tak přívětivě se Nadal staví k hodinám, které během kvalifikace měřily na kurtu časový limit mezi jednotlivými výměnami. Už teď mají tenisté na turnajích ATP a WTA oficiálně povoleno 25 sekund po skončení výměny na to, aby uvedli balonek do hry. Většinou ale závisí jenom na benevolenci rozhodčího, jestli bude limit stopovat, případně trestat.

V New Yorku teď proto na zkoušku zavedli další vychytávku – časomíru, která přímo na výsledkové tabuli daných 25 sekund odpočítávala. Najednou se tak objevil viditelný bič na opozdilce. Změna to byla velká a rozhodčí kvalifikanty v nevídané míře za porušení limitu napomínali.

Představa, že je takhle pravidelně hlídán třeba právě Nadal, už je ale z trochu jiného vesmíru. Teoretický čas na podání je na grandslamech snížen dokonce na 20 sekund, od příštího roku by se měl ale zvýšit taktéž na 25.

Zrovna Nadal je jedním z těch, kdo se servisem nespěchají. Na letošním Australian Open mu statistiky naměřily průměrně 27 sekund na jedno podání. „Záleží, co chtějí fanoušci. Jestli mají někdy vidět výměnu o 50 úderech a pak znovu za 25 sekund skvělý tenis, tak s hodinami takovou show nikdy nedostanou,“ řekl Španěl.  

Samotná hra se v kvalifikaci US Open podle některých tenistů díky přísnému počítání času zrychlila. O to jde i iniciátorům změn, kteří se při jejich prosazování ohánějí požadavky fanoušků. Otázka, kterou nabízí nejenom Nadal, zní, jestli je možné opravdu tolik dbát na pravidla třeba i při pětisetových maratonech, které přinesly nejlepší tenisové zápasy všech dob.

„Nejsem fanoušek nějakého počítadla a nikdy nebudu,“ navázal na Nadala Tomáš Berdych. „Mně přece nejede autobus, abych se u tenisu ještě soustředil na hlídání času,“ dodal s ironií tenista, který s rychlostí podávání zrovna problém nemá.

Pro tenisové inovátory tak tohle nevypadá na vůbec jednoduchý boj. Nejspíš proti nim budou stát velice významní soupeři – nejlepší tenisté světa. Jak to s přísnými časovými limity a koučováním z tribuny bude, to se fanoušci dozví až po US Open. Pokud by se ale měly změny prosadit i do hlavní soutěže grandslamu, je jasné, že hlavně ti nejlepší tenisté by se rychle prali za zachování tradic. A to už pořadatelům neprojde tak snadno jako při kvalifikaci.

Tlačit na ně budou vyjádření většiny tenistů, kteří se domnívají, že do bílého sportu se zbytečně zavádí nedomyšlené a hloupé inovace. Jedno je jisté – pokud vše zůstane při starém, nebude se zlobit asi nikdo z nich. Ale co na to fanoušci?