VIDEO: Nevídané! Chyba umpirové rozhodčí mohla stát Federera zápas

- Radek Štohl

Úspěšný obrat Rogera Federera ve druhém kole US Open se nemusel vůbec uskutečnit. Bývalý první hráč žebříčku měl v šestém gemu závěrečného setu proti Michajlu Južnému tři brejkboly, při tom druhém však umpirová rozhodčí Marijana Veljovicová nečekaně zahlásila aut. Následné jestřábí oko ukázalo, že se jednalo o chybný verdikt, a ačkoliv se Srbka hned omlouvala, dočkala se na největším stadionu světa očekávané reakce. Opakovanou výměnu nakonec neustál Južnyj, který tak s o rok starším soupeřem prohrál i šestnáctý vzájemný duel.

Do čtvrtečního utkání vstoupil lépe Federer, pětinásobný vítěz zdejšího grandslamu vyhrál první sadu 6:1, ve druhé podával na vítězství v setu. Ruský protihráč se ovšem zvedl a otočil na 2:1 na sety. Aktuálně 101. hráč rankingu vedení udržet nedokázal, a tak v pátém dějství za stavu 2:3 z jeho pohledu musel čelit třem brejkolům. První odvrátil, při tom druhém nastala velmi nevídaná situace.

Semifinalista US Open z let 2006 a 2010 v té chvíli vyslal do kurtu podání směřující na kříž. Federer nejprve vrátil return zpátky, svůj druhý bekhend ve výměně poté zahrál k základní lajně. Jeho soupeř kontroval stejným úderem, hned po jeho zahrání se však ozvala Veljovicová, která vyřkla aut. Třetí nasazený si okamžitě vyžádal jestřábí oko. Challenge následně ukázala, že míček byl zahraný úspěšně ještě do kurtu.

Diváci na stadionu Arthura Ashe na nic nečekali a na umpirovou rozhodčí se spustili nepříjemný pískot. V nelehké situaci byl rovněž Roger Federer, toho však necitlivý verdikt nerozhodil a chystal se na opakovaný return. Paradoxně však celý okamžik uškodil mladšímu protihráči, tenista pocházející z Moskvy následně vytvořil dvojchybu a poslal tak jednoho z favoritů turnaje do klíčového brejku. Na ten Federer navázal o dvě hry později, díky čemuž mohl slavit postup do třetího kola.

Na neúspěšný verdikt umpirové rozhodčí se můžete podívat v čase 20:45

Vítěz olympijského čtyřhry z Pekingu tak proti starému známému, se kterým v juniorské kategorii hrál čtyřhru, zvítězil i v šestnáctém vzájemném zápase. Teprve podruhé měl Južnyj proti Švýcarovi reálnou šanci uspět, vůbec nejblíže k vítězství byl v roce 2003 na podniku v Halle, kde vyhrál úvodní sadu a ve druhé prohrál až v tiebreaku, následné třetí dějství však jasně ovládl šestatřicetiletý protivník v poměru 6:2.

Také v následujícím kole čeká na devatenáctinásobného grandslamového šampiona oblíbený soupeř, kterým bude Feliciano López, se Španělem si poradil ve všech předchozích dvanácti duelech. Kdo ví, zda si oblíbenec newyorského publika nezahraje pětiseťák i do třetice.