Na tenké hraně vyřazení. Federer zvládl v New Yorku i druhý pětiseťák v řadě!

- Jan Havlovic

Už podruhé se dostal na US Open do svízelné situace, avšak opět se z ní dokázal dostat s elegancí sobě vlastní. Roger Federer znovu napínal své fanoušky po celém světě, avšak i nyní odcházel z kurtu Arthura Ashe jako vítěz! Světová trojka tak může nadále snít o svém dvacátém grandslamovém vavřínu.

Roger Federer nejprve v prvním kole zvládl třísetový zápas proti nabuzenému americkému mladíčkovi Tiafoeovi. Druhý soupeř švýcarského elegána? Pětatřicetiletý Rus Michail Južnyj. Historie vzájemných zápasů hovořila jasně pro Federera, který vyhrál všech šestnáct klání. Zřejmě ani sám Južnyj netušil, jak blízko bude premiérovému skalpu legendy světového tenisu právě v New Yorku...

První set byl hotový za 27 minut a získal ho poměrem 6:1 světový hráč číslo tři. „Dneska to bude rychlé,“ říkali si pravděpodobně fanoušci na dvorci Arhura Ashe. O hodinu a půl později bylo vše jinak. Južnyj proměnil setbol, otočil duel ve svůj prospěch a rázem ho dělil od postupu do třetího kola jediný set!

Federer však ukázal, že i v šestatřiceti letech je výborně fyzicky připravený. Měl sice v nohách pětiseťák s Tiafoem, avšak na jeho výkonu to nebylo znát. V rozhodující sadě přehrál Južného 6:2 a porazil ho i posedmnácté v řadě. „Možná se cítím trochu více unavený, než se normálně cítím po postupu do třetího kola, ale to je v pořádku,“ hodnotil usměvavý Federer na pozápasové tiskové konferenci.

„Věřím, že mohu pozvednout svou hru a více ji zpřesnit, protože nehraji úplně všechno tak špatně,“ uvědomuje si švýcarský tenista, který nadchl diváky raketovým returnem z pátého setu, který se stal hitem na sociálních sítích.

Sám Federer doufá, že jeho výkony půjdou v cestě za šestým titulem z US Open jen a jen nahoru! „Jsem si jistý, že se zde mohu jen zlepšovat. To je dobrá věc,“ dodal závěrem devatenáctinásobný grandslamový šampion, jehož dalším soupeřem bude Španěl Feliciano López.