Berdych umravnil Američana. Můj výkon byl super, pochvaloval si

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Na amerického vyzyvatele Ryana Harrisona narazil letos Tomáš Berdych na grandslamu už potřetí. A tentokrát měl obavy. Domácí prostředí a známý povrch ale Harrisonovi nic nepřinesly. Naopak česká jednička předvedla výborný soustředěný tenis. „Můj výkon byl super,“ zářil Berdych po třísetovém postupu 6:4, 6:2 a 7:6(4).

Nad areálem US Open se po úterním dešti zase rozsvítilo sluníčko a Tomáš Berdych po dlouhém zápasovém odpočinku naskočil do známého humbuku. Začátek byl z jeho strany slabší, když se Harrison utrhl do vedení 3:0.

„Na začátku si dovolil docela dost. Vletěl na mě ve velkém stylu, ale nevydrželo mu to ani celý set,“ podotkl Berdych sebejistě, který se následně rozjel a zbytek setu už celkem pohodlně kontroloval. „Já se od začátku cítil dobře, bylo jen otázkou času, kdy se vrátí do normálu. Očekával jsem ještě složitější zápas, hrál doma. Paradoxně bylo tohle utkání asi nejjednodušší z těch tří, které jsme spolu letos hráli,“ komentoval český tenista.

Koncentraci na první kolo vyladil Berdych dokonale. Nerozhodily ho ztracené gemy na začátku, vítr ani zvláštní pravidla v ochozech. „Překvapilo mě, že diváci mají povoleno chodit na tribunách, i když se hraje. To jsem trošku koukal a říkal si: Asi bude veselo!“

Zvláštními fanouškovskými podmínkami je US Open známé. Diváci chodí nejenom na tribunách, ale i okolo kurtů, čímž často hráče vyrušují. Na centrálním kurtu si pak Rafael Nadal po prvním kole stěžoval na to, že kvůli hluku a zatažené střeše skoro neslyšel dopady balonku.

„Nebudu si stěžovat na střechu, ale je to tu celkově moc hlučné, žádné tenisové prostředí,“ potvrdil Berdych. „Hvězdy mají větší podporu. Hrál jsem tady jednou na centru s Rogerem. Jeden set jsem vyhrál 6:1, lidi byli opaření, atmosféra byla divná. Víc se mluvilo, šum byl větší. Není to tenisové publikum,“ dodal.

Přes to všechno Berdych prolétl do druhého kola snadno, když se nenechal okolím rozptýlit. „Super výkon od začátku až do konce, snad jen s lehčím zaváháním ve třetím setu, kdy jsem si dvakrát ztratil servis z jedné strany,“ přemítal český tenista po dvouhodinovém zápase, ve kterém nasázel 36 winnerů.

Ve 2. kole na něj čeká Ukrajinec Alexandr Dolgopolov, bývalý třináctý hráč světa. „Je strašně šikovný a výbušný, má zvláštní údery. Nemá ale rád, když mu soupeř vezme čas a nenechá ho tvořit. Půjdu do něj, není se moc čeho obávat,“ řekl Berdych rázně směrem k dalšímu zápasu.