Sekuriťáci, davy lidí, Dimitrov. Šafránek nevěděl, kde mu hlava stojí

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU: Když Václav Šafránek senzačně postoupil do hlavní soutěže US Open, přál si hlavně hratelného soupeře. To sotva, řekl si tenisový bůh a přiřadil českému bojovníkovi světovou devítku Grigora Dimitrova. „Tohle taky mělo něco do sebe,“ vyprávěl Šafránek po třísetové porážce.

Pral se statečně, na favorizovaného Bulhara to ale nestačilo. Výsledkem byla porážka 1:6, 4:6 a 2:6. Na začátku musel Šafránek (210. hráč světa) vstřebat hromadu nových impulsů, které k zápasům se špičkovými hráči patří.

„Hrozně lidí, sekuriťáků, najednou jsem se cítil úplně jinak, než jsem zvyklý. Normálně si při zápase hodně povídám pro sebe, ale tady jsem se na to vůbec necítil,“ popisoval pak po utkání dosud nepoznané zážitky.

Pak se ale dokázal soustředit jenom na tenis, ukázal své schopnosti a Dimitrova několikrát dostal do úzkých. To vycítilo i přející publikum, které si Šafránka díky srdnatým výkonům a nápadnému plnovousu oblíbilo už při kvalifiakci.

Jaká to byla grandslamová premiéra?
Byl to fakt zážitek. A hned jsem hrál s hráčem top 10, ještě na druhém největším kurtu. Hrozná změna. Chtěl jsem hratelného soupeře, ale tohle mělo taky něco do sebe. (úsměv) Beru to jako velkou motivaci. Chtěl bych se sem jednou zase dostat a třeba tady hrát stabilně.

V čem byl zápas hlavně zvláštní?
Počet lidí, sekuriťáků, najednou jsem se cítil úplně jinak, než jsem byl zvyklý. Normálně si hodně povídám pro sebe, ale tady jsem se na to vůbec necítil. Měl jsem pocit, že vedle mě pořád někdo stojí a všichni jsou blízko.

Předvedl jste vše?
V prvním setu ne, tam to na mě dolehlo. Druhý a třetí set jsem se rozehrál a už to bylo solidní. Začal jsem lépe servírovat, občas jsem ho tlačil a podal jsem dobrý výkon.

Co řadí Dimitrova mezi top hráče?
Překvapilo mě, že nehrál zase tolik rychle, jak jsem čekal. Ale neudělá hloupost, výborně běhá, všechno vrátí a zahraje přesně ten úder, který potřebuje. Takticky je hrozně vyspělý. Když jsem měl brejkboly nebo jsem se na returnu dostal na shodu, tak přepnul na vyšší level a věděl jsem, že jednoduchou chybu neudělá.

Cítil jste, že vám lidi občas fandí?
Tady je zvykem fandit outsiderům. A když jste dole, tak vás podpoří. Diváci ocenili každý můj vyhraný bod, to bylo super.

Jak bylo těžké se takového losu nebát?
Těžké to bylo, ještě když jsem čekal na zápas čtyři dny. Bylo to skoro jako nový turnaj. Ale já jsem se hlavně hrozně těšil, než že bych byl nervozní.

Jaké to vlastně je pohybovat se mezi nejlepšími tenisty světa?
Už v juniorech jsem z toho byl úplně vykulený. I když jsem teď starší, tak je to neskutečné. Pro tohle jsem začal tenis hrát.

Hraje tady v New Yorku nějaký váš idol?
Nadal, jednoznačně. Jeho herní styl se mi hrozně líbí a možná máme i podobnou mimiku, jsem trochu jižanský typ. (smích). Tady v šatně se chová neuvěřitelně, dokonce mě sám pozdravil! Ale víc jsem ho obtěžovat nechtěl. Lidi po něm šílí a v šatně chce mít klid, tomu úplně rozumím. Je to šílenství. 

Měl jste v posledních dnech nějaké ohlasy od blízkých?
Přišlo mi od nich hrozně moc zpráv. Fandí rodina i ostatní tenisti, Češi takhle hodně drží při sobě. Zápas se navíc vysílal živě na Eurosportu, takže hodně dalších lidí mě možná vidělo hrát poprvé.

Už postup do hlavní soutěže US Open je skvělý úspěch. Změní vám to plán?
Mám naplánované challengery na antuce, to určitě měnit nebudu. Tohle je velký zážitek, ale zase to není tolik bodů, abych se výrazně posunul. Budu pokračovat v mém plánu. Teď mě čekají dva challengery v Bosně a Rumunsku. Musím postupně stoupat malými turnaji, jinak to nejde.

Na čem potřebujete zapracovat?
Musím zlepšit servis a return. Když jsem s hráči ve výměně, tak jsem na dobré úrovni, ale zahájení výměn musí být lepší.