Čistá práce: Berdych si s Harrisonem poradil i na třetím letošním grandslamu

- Filip Lefenda

Tomáš Berdych zůstává v soubojích s temperamentním Američanem Ryanem Harrisonem nadále stoprocentním. Český hráč zdolal o šest let mladšího protivníka i počtvrté v kariéře, z toho potřetí v letošní sezóně a opět na grandslamu. Stejně jako v předchozích případech jednatřicetiletý Čech nezaváhal, roli favorita splnil za dvě hodiny a sedm minut ve třech setech

Do utkání však český hráč nevstoupil vůbec dobře. Hned při svém prvním podání nabídl soupeři dva brejkboly a Harrison šel do trháku, obzvláště když vzápětí potvrdil „lup“ vlastním servisem. S psychikou našeho borce ale úvodní tři hry nezamávaly, ba naopak. Jako by se Berdych postupně zahřál na provozní teplotu a zařadil vyšší rychlostní stupeň – uběhlo sotva pár minut a favorit rázem vedl 5:3! Šestý gem v řadě mohl přidat poté na příjmu, Američan si s brejkbolem ale poradil. Konec setu ovšem pouze oddálil, nikterak odvrátil. Desátá hra totiž připadla Čechovi, který v ní sice čelil dvěma brejkovým hrozbám, avšak nakonec skrze shodu dějství získal.

Šance na returnu měli oba hráči také v sadě číslo dvě. Nejprve to byl Berdych, jenž se hned v úvodním gemu dostal do náskoku 40:0, Harrison pak ale k radosti domácích příznivců vývoj gemu pěti míči otočil. Následně měl dvě možnosti sám „obyvatel“ páté desítky žebříčku ATP, brejk se ovšem zrodil až o gem později. Turnajová patnáctka se jím dostala do vedení 2:1 a svůj náskok následně navyšovala. Nejprve na 3:1, následně skrze brejk s jediným ztraceným fiftýnem na 4:1, a posléze se Berdych čistou hrou přiblížil zisku druhého dějství na rozdíl jediné hry. Tu o dva gemy později bezpečně získal a mířil za postupem do druhého kola.

K tomu scházel poslední krok, resp. vyhraný set. A ten s pořadovým číslem tři nebyl, jakkoliv se to zpočátku nezdálo, vůbec jednoduchý. Jednatřicetiletý Čech vedl bleskově 2:0, Harrison ale dokázal rychle reagovat a manko dvou her učinil minulostí. Za stavu 3:3 přišel další Tomášův úspěch na returnu, Američan ale okamžitě odpověděl stejnou mincí. Set tak nakonec dospěl do zkrácené hry, v níž přišel rozhodující moment za stavu 4:3 pro Berdycha. Ten šel tou dobou na příjem a získal klíčový minibrejk, který si následně již ustřežil. Tiebreak vyhrál český tenista 7:4 a zajistil si tak postup do druhého kola.

„Na začátku si dovolil docela dost. Vletěl na mě ve velkém stylu. Vedl 3:0. Ale nevydrželo mu to ani celý set. Já se cítil dobře, byla otázkou času, kdy se vrátí do normálu. Na grandslamech jsem ho letos potkal už dvakrát. Očekával jsem ještě složitější zápas, hrál doma. Paradoxně byl tenhle zápas asi nejjednodušší. Moje hra byla super. Od začátku až do konce, snad jen s lehčím zaváháním ve třetím setu, kdy jsem si dvakrát ztratil servis z jedné strany. Docela se rozfoukalo, měl jsem dřív zareagovat a něco lehce změnit. Závěr už byl v pořádku, těší mě vyhraný tiebreak,“ pochvaloval si snadný postup do dalšího kola Berdych.

V tom se střetně s Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem, 64. hráčem světového pořadí, jenž zvládl pětisetovou přetahovanou s Němcem Struffem.